Петър Стойчев отново е световен шампион по плуване в ледени води

Българинът подобри собствения си световен рекорд

OFFNews 16 март 2019 в 18:56 5710 1

Днешният ден със сигурност ще остане в спортната история, защото носителят на 11 световни титли по плувен маратон Петър Стойчев освен че стана за втори път световен шампион по плуване в ледени води в Мурманск, го направи с невероятен рекорд. Българинът изплува дистанцията от 1000 метра за 12 минути и 10 секунди, като подобри собственото си постижение от преди две години с 5 секунди.

Басейнът, който беше изрязан върху заледеното езеро Семеновском с размери 25 метра посрещна 403 плувци от 32 държави, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели. Българинът стартира в последната серия и още от началото поведе конкурентите си. С всяка изминала дължина Петър Стойчев увеличаваше аванса си и накрая финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0.53 минути от третия Владислав Сапожников (Русия).

„Чувството е невероятно. Имаше напрежение преди старта, защото искаха да мина още един лекарски преглед, но нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36.8 градуса. Вероятно някой искаше да ме разконцентрира или изнерви, но аз не съм от вчера в плуването и винаги съм подготвен за различни манипулации. Беше ми много студено, тактиката на екипа ми сработи идеално.

Първите 200 метра да аклиматизирам, после да изравня евентуално лидера и след това да натисна. Холандецът, плуваше плътно до мен в началните минути, но на 400–ия метър дадох повече сила и дръпнах с аванс. За съжаление не можех да виждам с колко водя, защото таблото ми беше на неудобно място, но имах видимост с моя щаб и ми показваха с пръсти какво се случва. Световен шампион съм и до 2021 година няма кой да ме измести.

Победата е за цяла България. Честна дума, но аз такава подкрепа не съм получавал никога от хората. Имах стотици съобщения и имейли за успех в Мурманск. Благодаря на всички. Горд съм, че съм Българин! Последните 300 метра исках да натисна и да направя рекорда оше по- убедителен, но получих спазъм в мускулите на лявата ръка. Реших да не рискувам и да финиширам като победител независимо от времето. Да развееш българския флаг на северния полярен кръг е особено чувство. Поздрави на България!”, каза Стойчев след излизането си от водата.

По –късно тази вечер в центъра на Мурманск ще бъде и официалната церемония по награждаването на призьорите от всички дисциплини на Световното първенство. Българският химн ще звучи със сигурност пред десетките зрители , заели места по трибуните и около парка на руския град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови