Цанко Цанков се впуска в исторически опит за преплуване на Бургаския залив

OFFNews 17 юли 2019 в 05:55 5407 0

Снимка Дарик

Цанко Цанков може да стане първият човек, преплувал Бургаския залив от край до край.

Днес националният шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта на 100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил ще направи своя опит. Стартът е в 6 ч. от нос Емине, а финалът - при Маслен нос след 10 или 12 часа по-късно, в зависимост от атмосферните условия.

Разстоянието е 44 км и 700 м, с 11 км по-дълго от маршрута на преплуването на Ламанша от Франция до Великобритания.

Подкрепата за инициативата заявиха кметът на Бургас Димитър Николов, Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база Бургас, които помагат за организация, съобщи пресцентърът на община Бургас.

"Ако се справя, това ще бъде най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. В подготовката си получавам подкрепа и съвети от нашия най-опитен и титулован плувец в открити води Петър Стойчев, за което съм му благодарен. Благодаря и на Община Бургас за оказаната помощ", каза Цанко Цанков.

31-годишният Цанко Цанков тренира за издръжливост от 1 г. Изминал е над 1500 тренировъчни километра в открити води. Той познава добре условията в Бургаския залив. Печелил е и плувния маратон от остров Света Анастасия до Моста.

Цанков се нарежда под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови