България пропусна да спечели първа победа в Лигата на нациите

OFFNews 23 май 2019 в 14:22 1636 0

България пропусна изключителен шанс да запише първа победа при дебюта си във Волейболната лига на нациите при жените. В мач между двата най-млади състава в турнира, играл се в „Монбат Арена” в Русе, момичетата на Иван Петков поведоха на Белгия с 2:0 гейма, но загубиха с 2:3 (25:19, 25:15, 22:25, 16:25, 13:15).

Българките записаха първа точка в турнира, но спокойно можеха и да затворят мача с чисто 3:0. Българският треньор започна мача с Петя Баракова като разпределител, която направи добър мач срещу Япония, след като замени във втория гейм Лора Китипова.

Първата част вървеше равностойно до второто техническо прекъсване, което дойде при 16:14 за България. След това нашите момичета методично увеличаваха преднината си, за да се стигне до 19:15 след блокада на Мира Тодорова , а след това и до 23:17 след атака в аут на Кая Гробелна от Белгия. Симона Димитрова затвори гейма при 25:19.

Българките бяха безкомпромисни във втората част, след като първото техническо прекъсване дойде при 8:3 за нас, а при 15:12 нашите момичета записаха серия от 7 поредни точки за 21:12. Успехът дойде при 25:15 след успешна атака на Мирослава Паскова.

Третата част беше далеч по-оспорвана и първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за България, но след това белгийките дръпнаха с 10:8. Точно 29,4 сек се разигра точката за 12:10 в полза на Белгия. Веднага след това дойде и ново дълго разиграване, в което българките показаха азиатска защита и белгийките пратиха топката в мрежата.

В следващата точка българките изравниха след атака в аут, а след ас на Мира Тодорова дръпнахме в резултата – 13:12. Два поредни аса на Селин Ван Хестел доведоха до 16:15 за Белгия и второ техническо прекъсване. За съжаление в последните точки на частта гостите бяха по-организирани и успяха да поведат с 23:19 и въпреки самоотвержената игра на българките, затвориха гейма при 25:22. Решаващ за обрата се оказа изключителният сервис на белгийките, заработил в средата на частта. В третия гейм те записаха белгийките записаха 6 аса, към които прибавиха и 5 успешни блокади.

Загубеният гейм явно повлия на българките и гостите започнаха ударно четвъртата част с 8:3 за първото техническо прекъсване. Смяната на Петя Баракова с Лора Китипова не доведе до желания резултат и втората техническа почивка дойде при 16:7, като междувременно първата се върна на игрището. Гостите продължиха да ни тормозят с успешен сервис, а нашите записаха серия от грешки. Влизането в игра на Силвана Чаушева и Мария Каракашева също не промени съотношението на силите и геймът приключи при 25:16, като повечето наши точки бяха от съперникови грешки. 

Ситуацията не се промени и на старта на тайбрека, в който белгийките поведоха с 4:1 и 6:2, а българките продължиха с неуверените си изяви на посрещане и атака. При този резултат Иван Петков взе прекъсване и нашите момичета наваксаха две точки пасив, за да дойде смяната на полетата при 8:6 в полза на Белгия. С цената на много усилия българките доведоха нещата до разлика само от точка след мощна атака на Мирослава Паскова – 9:10.

Тогава треньорът на Белгия Герт Ванде Брук взе прекъсване, след което възпитаничките му спечелиха три поредни точки– 13:9. В този момент българките показаха невероятен дух и успяха да изравнят до 13:13 след отлична серия на начален удар на Мирослава Паскова. Тя обаче бе прекъсната след успешна атака на Брит Херботс и белгийките стигнаха до мачбол на собствен сервис. Мачът свърши след атака в аут на Гергана Димитрова - 15:13 за Белгия в петия сет.

Най резултатни за българките бяха Мирослава Паскова с 21 точки и Гергана Димитрова с 16. За Белгия Брит Херботс заби 23, а Селин Ван Гестел добави 14.

В 17:00 часа в четвъртък играят Белгия и Япония. В 20,30 часа е последната битка на България от първата седмица в Лигата на нациите в Русе – срещу актуалните шампионки в турнира САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови