Мирослава Паскова пред Nostrabet: Искам да спечеля медал с България от Европейското

OFFNews 21 март 2023 в 13:37 2157 0

Снимка

Женският национален отбор по волейбол на България върна доброто си име през последните години и феновете отново се радват на страхотни „лъвици“. Един от лидерите на този тим безспорно е Мирослава Паскова, с чиято класа и умения е свързано настоящето и едно по-успешно бъдеще на българките. След като спечели всичко с Марица у нас и участва в Шампионска лига, Мира излезе на гурбет, като в момента играе за турски клуб, но предвид огромния й потенциал, не е трудно да предвидим, че в следващите сезони ще носи екипите на още по-силни тимове.

В специално интервю за Nostrabet.com Мирослава Паскова говори за представянето си през това първенство в Турция и какво очаква от тежките битки през лятото и есента с държавния тим на страната ни.

- Г-жо Паскова, как се развива сезонът за Кузейбору и постигате ли това, към което се стремите?

- За съжаление не изпълнихме първоначалната си цел, но се стараем да затворим сезона по най-добрия начин. Понякога не се получава всичко както искаме, но правим всичко възможно да подобряваме играта си и да изиграем на високо ниво оставащите мачове.

- Изпитвате ли удоволствие от играта си в Турция?

- Всеки един миг на волейболното игрище е удоволствие за мен без значение от полето за изява.

- Колко публика идва на Вашите домакински мачове и чувствате ли нейната подкрепа?

- Турция обожава волейбола и залите са винаги са пълни, което действа добре на атмосферата.

- Спират ли Ви феновете по улиците и какво най-често Ви казват?

- Случва се често, обикновено искат снимка или автограф. За мен обаче все още това е странно, тъй като аз съм просто нормален човек, който прави това, което обича.

- Какво е нивото на женския волейбол в Турция спрямо другите добри първенства в Европа?

- Нивото е високо и се стараят да го поддържат такова от първия до последния отбор. За другите първенства не съм толкова запозната, предполагам, че и те се стремят към същото.

- Бихте ли останали в тима и след края на сезона или къде искате да продължите кариерата си?

- Кузейбору е страхотен отбор във всички аспекти, но не смятам да бързам с решението си. След края на сезона ще разгледаме всички оферти и ще изберем най-доброто на този етап.

- Какъв град е Аксарай и как минава един Ваш ден?

- Нормален град, има си всичко нужно. Обикновено през деня имам две тренировки и почивка между тях, а вечерта е личното ми време за развлечение и други задачи.

- Мира, къде бяхте, когато се случи опустошителното земетресение в Турция и какво усетихте?

- Беше в 4:17 минути, бях в апартамента си и усетих доста силно земетресението, но не искам да си представям за градовете, които бяха в епицентъра или по-близо от нашия град. Надявам се да няма повече толкова сериозни бедствия, и Турция, и Сирия да съумеят да преминат през това предизвикателство по най-добрия начин .

- Има ли пострадали Ваши близки и приятели след труса?

- За мое голямо щастие нямам познати и приятели, засегнати от труса.

- Как се съвзема Турция след това бедствие?

- Стъпка по стъпка всичко ще бъде наред в близкото бъдеще. Не смятам, че бедствия от подобен мащаб могат да бъдат предвидени или контролирани, и не съм запозната как се действа по този въпрос.

- Какви мерки предприемат властите в държавата след земетресенията, които продължават, макар че са по-леки?

- Държавата прави каквото е необходимо. Осигурява това, от което се нуждаят хилядите пострадали, но най-важно е, че започна за строи домове за тях, които ще са готови в следващите месеци.

- Какво искате да постигнете с женския национален отбор на България тази година?

- Винаги се стремим към най-доброто представяне. Пожелавам си по-предно класиране в Лигата на нациите, медал от европейско първенство и класиране на Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

- Къде е силата на националния ни тим?

- В сплотения колектив, обиграния състав и опита, който натрупаха повечето състезателки, след като излязоха в чужбина. Ние знаем, че можем да постигаме повече и да радваме великолепната ни публика, чиято подкрепа винаги усещаме.

- Ако трябва да сравните България спортно-технически с най-добрите, какво бихте казали?

- Поставям нашия тим сред елитните в света и Европа, защото имаме качествата да се борим достойно с всички. И имаме желание да сме сред тях, което е свързано с много и целенасочена работа.

- Докъде се простират Вашите мечти във волейбола и живота?

- Аз съм си поставила много цели в близко и далечно бъдеще, и ги преследвам неуморно всеки ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови