Волейболистите ни трябва да търсят вдъхновение и самочувствие на европейското

OFFNews 12 септември 2019 в 10:38 1896 0

След провалената олимпийска квалификация във Варна, волейболистите ни ще се опитат да вдигнат глави и да повярват в себе си преди следващата пресявка за Токио 2020 в Германия в началото на следващата година.

Това може да се случи при евентуално добро представяне на европейското първенство, което започва днес и ще продължи до 29 септември. За първи път то ще се проведе в 4 различни страни (Франция, Белгия, Холандия и Словения).

Нашите излизат срещу Гърция в 15:15 часа в Монпелие, където са мачовете от Група А. Южната ни съседка не е участвала на шампионат на Стария континент от вече далечната 2009 година.

Турнирът пък се може да се окаже последният шанс на селекционера Силвано Пранди да се задържи начело на тима ни.

Качествата на наричания Професора треньор са безспорни. Пранди е и човекът, под чието ръководство България спечели последния си медал от голямо първенство - бронз от Евро 2009 в Турция.

Тогава обаче специалистът имаше на разположение цял набор от класни волейболисти, докато сега изборът е значително ограничен и до голяма степен всичко лежи на раменете на звездата ни Цветан Соколов.

Сипвано показа твърда ръка още преди квалификацията във Варна като се лиши от опитните, но с особен характер близнаци Валентин и Георги Братоеви, както и от Николай Николов, за когото важи същото. За европейското първенство Пранди отново реши да не вика тримата, облягайки се на резултата от квалификацията.

Розалин Пенчев също отпада от сметките на специалиста. Контузия лиши бъдещия волейболист на Белогорие (Белгород). Първият преглед преди седмица показа разтежение на коремния мускул, а при повторния в понеделник, показа, че е почти заздравяло всичко, но щабът на отбора реши да не рискува.

Срещу Гърция, Румъния и Португалия едва ли ще си проличи дали и този път италианецът е бил прав. Това ще се види в гросмайсторските ни мачове в потока срещу Италия и Франция на 16 и 17 септември.

Каквото и да се случи в тях, България със сигурност ще прескочи групата в Монпелие. Въпросът е дали ще успее да влезе в голямата четворка на първенството - нещо, което ни убягна на форума преди две години под ръководството на Пламен Константинов.

Защото всичко различно от полуфинал на това европейско първенство, трябва да се тълкува като провал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови