8 тревожни сигнала по време на сън

OFFNews 26 август 2019 в 13:30 45994 0

Снимка Pixabay

Докато спим, организмът работи: настройва хормоналните процеси, регулира растежа и регенерацията на тъканите, възстановява кръвоснабдяването и др. Образно казано, всяка нощ ние минаваме на сериозен "технически преглед".

Ако има някакви нарушения във функциите на организма, това се отразява на качеството на съня. С други думи, лошият сън може не само да доведе до здравословни проблеми, но и да бъде един от симптомите им: депресия, астма, заболявания на сърдечно-съдовата система. Как да тълкуваме проблемите със съня обяснява публикация в изданието Women's Health.

1. Вие хъркате

Това невинаги е проблем (освен за човека, до когото спите). Хъркането, което се появява от време на време не се нуждае от лечение. Ако хъркате постоянно, това може да е симптом на сънна апнея – синдром на кратковременното спиране на дишането по време на сън. Заради тези кратки спирания се нарушава насищането с кислород, затова след събуждане се чувствате уморени, възможно е дори да имате главоболие. При сънната апнея понякога се повишава кръвното налягане и нараства натоварването върху сърцето, което увеличава риска от инфаркт или инсулт.

Симптоми, при които трябва да сте внимателни:

- постоянно хъркане – силно, хриптящо, с епизоди на внезапно прекъсване на звука;

- двигателно безпокойство по време на сън;

- чувство на умора и сънливост сутрин;

- устойчиво повишаване на кръвното налягане.

Всеки от тези симптоми е повод да се посъветвате със специалист.

2. Силно се потите

Всяка сутрин се събуждате мокри от пот, като че ли сте били не в леглото, а в сауната. Причината може да е съвсем безобидна – просто ви е било топло. Опитайте да регулирате температурата в спалнята, да смените завивките или пижамите.

Ако това не сработи, посъветвайте се със специалист. Усиленото потоотделяне нощем може да е симптом за хормонални проблеми. Най-разпространените са болестите на щитовидната жлеза и менопаузата. Инфекциозни заболявания, вкл. и хронични, също може да предизвикат нощно потене по време на сън.

3. Скърцате със зъби

Състоянието, при което непроизволно се стискат зъбите, се нарича бруксизъм и възниква заради спазми на дъвкателните мускули. Тъй като насън не контролираме тялото си, през нощта тези спазми се засилват до степен, че зъбите започват буквално да скърцат.

По правило бруксизмът е сигнал за психоемоционално пренапрежение и повишена тревожност. Негативните емоции често водят до спазми на дъвкателната мускулатура. Нощното скърцане със зъби може да бъде провокирано и от прекаляване със психостимулаторите – кофеин, алкохол, някои лекарства.

Това, разбира се, не е повод за паника, но е добре да се консултирате със стоматолог, защото заради честото триене на зъбите се нарушава емайлът им, повишава се рискът от развитие на кариес, износват се челюстните стави.

Сутрешното главоболие и неприятните усещания в областта на шията също могат да бъдат резултат от пренапрягането на дъвкателните мускули по време на сън.

4. Схващат ви се краката

На мнозина е позната острата болка, която буквално те изтръгва от съня. Тя е предизвикана от рязък спазъм (крампи) на подбедрения мускул (прасеца). Макар усещането да е доста неприятно, в повечето случаи е по-скоро безобидно. Ако спазмите се появяват при интензивни тренировки или дълги разходки с неудобни обувки, поводи за вълнение няма, трябва просто да елиминирате причините.

Крампите може да са и сигнал за обезводняване.

Ако проблемът ви притеснява постоянно и се събуждате няколко пъти нощем, сигналите не бива да се игнорират. Причината може да е анемия или дефицит на калций и магнезий. Понякога крампите са следствие от плоскостъпие или артрит. Всички споменати състояния изискват диагностика и лечение.

5. Говорите насън

Странното поведение по време на сън – от неразбираемо бърборене до сомнабулни разходки из дома не е опасно, ако се случва изключително рядко. Механизмът му на възникване е елементарен – събуждате се по време на фазата на бързия сън, и „засядате“ във фазата между съня и бодърстването. Това е състояние на непълно събуждане, което може да е резултат от емоционално напрежение.

Честите епизоди на лунатизъм, или разговорите насън, може да са признак за парасомния – състояние, при което заспиването, самият сън или фазата на събуждане са съпроводени с необичайно поведение или странни двигателни реакции.

Възможните причини са – преумора, продължителен стрес, злоупотреба с алкохол, дегенеративно заболяване на нервната система (болест на Паркинсон, Алцхаймер, съдова деменция). Затова, колкото и странни да ви се струват оплакванията ви, най-добре е да ги споделите със специалист.

6. Кашляте нощем

Силната нощна кашлица е често срещан симптом не само за респираторна инфекция, но и за бронхиална астма или сърдечно-съдово заболяване. Другите виновници за появата й са киселинният рефлукс или киселините.

Хоризонталното положение по време на сън, създава добра възможност за изхвърлянето на стомашен сок в хранопровода, който предизвиква дразнене на рецепторите, които са разположени там, и в резултат имате пристъпи на кашлица цяла нощ.

Точната причина за продължителната нощна кашлица може да назове само лекар. Потърсете съвет, за да изключите проблеми със сърцето или хронична инфекция. При съмнение за киселинен рефлукс ще ви насочат към гастроентеролог.

7. Събуждате се с главоболие

Ако ви боли глава повече от 10 пъти месечно, болката се появява в съня ви и ви принуждава да се събудите, е много вероятно да страдате от хипнотично главоболие. То продължава от 15 минути до 4 часа след събуждането.
Болката може да варира от лека до силна.

Понякога симптомите са подобни на мигрената, може дори да ви се гади. Хипнотичното главоболие възниква в резултат на повишаването на вътречерепното налягане, апнеята, хипертонията или нощната хипогликемия. Всички тези причини са достатъчно сериозни, за да потърсите лекарска помощ.

По данни на Американския фонд за борба с мигрената, сутрешното главоболие може да предизвика хронично недоспиване. Връзката не е случайна – главоболието и настроението се контролират от една и съща област на мозъка. Следователно дефицитът или лошото качество на съня увеличават вероятността от поява на главоболие и депресия.

8. Лошо спите

Нарушенията на съня, които ви притесняват повече от месец, без видима причина, може да са признак за психични проблеми, например за депресия. Ако често се събуждате, изпитвате трудности със заспиването или се будите прекалено рано (напр. в 4,30 сутринта) е добре да се консултирате с психотерапевт. При необходимост, той ще ви назначи лечение, което ще възстанови не само съня, но душевното ви равновесие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови