9 билки, които трябва да присъстват в домашната аптечка

Йоанна Димитрова 24 юни 2018 в 10:18 22793 0

Известният български билкар д-р Петър Димков, внук на легендарния Петър Димков, разказва пред OFFNews за брането, съхранението и употребата на най-разпространените билки, които трябва да има във всеки дом. 

Най-доброто време за събирането им е от май до октомври. Ако искаме да си ги наберем сами, трябва да го правим с нож или ножица, за да можем да запазим растението и то да порасне и на следващата година, съветва билкарят. Важен е и методът на сушене и съхранение, тъй като при неправилното им изпълнение се намалява ефектът и ценните съставки в билките. Най-добрият начин е да се съберат на букет и да се окачат на сухо, топло и проветриво място с недиректна слънчева светлина.

Ето кои билки са задължителни в аптечката на всеки дом:

1. Бъз

Плодовете на храстовидния бъзак са най-ценни, когато са добре узрели. Те трябва да се берат в края на август, началото на септември, защото иначе могат да бъдат токсични.

Бъзът е едно от най-добрите имуностимулиращи средства. Той съдържа всички витамини и минерали и направен на сироп, може да се приема целогодишно.

2. Жълт кантарион

Тази билка има кръвоспиращо, антисептично и антибактериално действие. Помага на стомашно-чревния тракт, при възпалителни процеси и инфекции.

3. Бял равнец

Той има болкоуспокояващ и кръвоспиращ ефект. Полезен е за стомашни разстройства, гастрит, язва, проблеми с венците и инфекции на устната кухина и се смята за едно от най-богатите на мастноразтворимия витамин К растения.

4. Мента

Ментата има болкоуспокояващо, антисепептично и невроуспокояващо действие. Подобрява храносмилането, стимулира сърдечната дейност и понижава кръвното налягане.

5. Риган

Съставките, извлечени от ригана имат антисептично действие. Благоприятсват при нервна превъзбуда. Ползват се за откашлячно средство, помагат при остри хронични бронхити, болки в стомаха и стомашно-чревния тракт, болезнена менструация и при чернодробно смущение. Имат и много добро противоглистно действие.

6. Мащерка

Тя има отхрачващ, противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Успокоява нервната система. При деца може да се ползва при коклюш, бронхиална астма, белодробни възпаления, колики, спазми.

7. Шипка

Плодът на шипката има високо съдържание на витамин C. Успокоява стомаха, бъбреците и помага при сърдечни проблеми.

8. Невен

Помага при болки в стомаха и червата, подобрява апетита, успокоява централната нервна система, усилва сърдечната дейност и успокоява пулса при хора с тахикардия. В комбинация може да се ползва при онкологични проблеми.

9. Глухарче

Глухарчето съдържа витамин B и C. В растението него има значителни количества фосфор, желязо, калций. Сокът или салатата от глухарче помагат при анемия, авитаминоза и кожни проблеми.

„Всяка билка сама по себе си може да има чудесни свойства и да е ценна при много проблеми, но преди билколечение е много важна комбинацията. Грамажът и съчетанието са изключително важни заради синергизма в действието на отделните билки”, съветва д-р Димков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови