Бадемите увеличават ефекта от тренировките за отслабване

OFFNews 23 януари 2023 в 10:10 3786 0

бадеми

Снимка Pixabay

Изследване на Щатския университет на Апалачите в Канаполис

Шепа бадеми дневно могат да увеличат ефекта от тренировката за отслабване, съобщи Дейли експрес, цитиран от БТА. Ядките могат и да намалят напрежението и болката след интензивна тренировка.

Диетата с по-малко калории е сред най-популярните подходи за отслабване. Някои храни обаче могат да са много полезни в малки количества. Ядките например улесняват метаболизма заради сложния си хранителен профил. Затова и бадемите могат да помогнат за отслабване, като увеличат полезните мазнини в кръвта.

Според новите резултати на учени от Щатския университет на Апалачите в Канаполис участниците, които са изяждали само по 57 г бадеми дневно, са имали повече полезни мазнини в кръвта след тренировка. Освен че променят метаболизма, те намаляват възпалението и стреса в организма.

Молекулата, на която се дължи този ефект, е 12,13-diHOM. Тя въздейства положително върху метаболизма. В групата, която е приемала ядки, нивото ѝ било с 69% повече, отколкото в контролната група.

В изследването са участвали 38 мъже и 26 жени. Експериментът продължил един месец. Половината трябвало да ядат ядки, а останалите зърнено блокче със същите калории. Те не тренирали редовно, а само 150 минути с умерено натоварване един ден, или по 75 минути през два последователни дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови