Чисто или с мляко - как да пием кафето си?

OFFNews 24 юли 2019 в 08:15 20692 0

Снимка Pixabay

Някои предпочитат натуралното, чисто кафе без добавки и дори не го подслаждат, за да не развалят вкуса му. Други консумират тонизиращата напитка само с добавки - най-често с мляко.

Добър избор ли е кафето с мляко?

Има най-различни вариации на тази напитка – капучино, лате макиато, крем-кафе... Видовете се различават предимно по количеството мляко, което съдържат.

По полезността на кафето и до днес се водят научни спорове, но надделява мнението, че то е по-скоро полезно – има тонизиращ ефект, подобрява паметта и концентрацията на вниманието, снижава риска от някои видове рак, влияе благотворно върху храносмилането.

Чистото кафе и кафето с мляко обаче въздействат по различен начин. Модният напоследък френски диетолог Анри Шено категорично не одобрява кафето с мляко. Според него в този вид напитката по-трудно се усвоява от организма: „Ако човек изпие чаша кафе с мляко и на следващия ден умре, при атопсията ще открият в стомаха му непреработено кафе с мляко.“

Други диетолози са на мнение, че млякото отлично допълва кафето, компенсирайки някои негови негативни ефекти. Ако кафето „окислява“ организма, млякото го алкализира; кафето повишава киселинността на стомашния сок, а млякото го понижава; кафето „отмива“ калция от организма, а млякото е източник на калций.

Факти, които може да улеснят избора ви

В чаша черно кафе се съдържат 4,7 калории – количество, което е абсолютно безвредно за организма. За сравнение, в чаша кафе с мляко и захар калориите са не по-малко от 50. Изводът е очевиден – ако сте на диета, пийте чисто кафе. И обратно – капучиното, латето, особено със захар, може да не се отразят добре на фигурата ви.

Черното кафе повишава енергичността и подобрява умствената дейност, защото не съдържа мляко или сметана, които биха смекчили ефекта му. Ясно е, че ако пиете чисто кафе преди лягане, безсънието ви е почти гарантирано.

Малко мляко в кафето (около 50 г) може да неутрализира този проблем. Така ще можете да се насладите на любимата си напитка и да си осигурите здравословен сън. На тези, които по принцип имат проблем със заспиването, специалистите препоръчват да се откажат от кафето след залез.

На хората, които страдат от киселини, чистото кафе не се препоръчва, защото то повишава и без друго високото ниво на pH. Кафето с мляко има по-меко действие.

Чистото кафе има един неприятен страничен ефект – намалява усвояването на някои елементи и по специално на калция. Чаша кафе с мляко обаче може да компенсира загубата на калций.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews