До 50 години се водим млади

OFFNews 24 юли 2019 в 14:20 7108 0

Снимка Pixabay

Учени установяват, че организмът започва забележимо да старее, когато навлезе в 50-тото си десетилетие. Международен екип геронтолози прави заключения за клетъчното стареене, след проучване сред хора на възраст между 20 и 90 години.

В каква възраст започваме да стареем е въпрос, който вълнува не само философите и холивудските звезди. Учени от цял свят се опитват да определят кога е точното време да започнем да вземаме геропротектори (лекарства, които защитават от стареене) и други антиейдж-мерки. Единно мнение засега няма, още повече, че според някои научни светила остаряването започва с раждането.

Група специалисти от САЩ, Финландия и Великобритания е провела изследване на активността на работа на гените при хора на възраст от 20 до 90 години. Основният им извод е, че кардинални промени на ниво геном настъпват след 50-тата година.

Изследователите се съсредоточили в наблюдение на гените, които са свързани с ключови процеси в стареенето. Първо, това са гени, от чиито функции зависи чувствителността на клетките ни към инсулина. Колкото по-ниска е тази чувствителност, толкова повече инсулин ни е нужен. Повишаването на отделянето му води до ускоряване на обмяната на веществата и по-бързо натрупване на щети за клетките.

Втората група гени е свързана с процесите на клетъчното дишане и отделянето на енергия. Нарушението на тези жизненоважни функции се смята за водеща причина за гибелта на клетките и стареенето на организма като цяло.

Изяснило се, че до 50-тата година се наблюдават едни закономерности в работата на гените, а след тази възраст – други. Авторите на научната разработка предполагат, че вероятно това е подходящата възраст да започнат интервенциите (вмешателствата) за забавяне на процесите на стареене. Все пак учените не изключват и другата възможност - в по-късна възраст организмът да се пренастройва на генетично ниво така, че да се адаптира най-добре при промените в състоянието и функциите на органите и системите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови