Хранене преди сън – може, но с някои уговорки

OFFNews 30 август 2019 в 13:00 2990 0

Снимка Pixabay

Ново изследване на екип учени от Университета на Флорида показва, че жените, които са физически активни, не са застрашени от напълняване, ако консумират храни, богати на протеини в късните часове на деня.

Резултатите от проучването, публикувани в в научното издание Nutrition, отправят предизвикателство към най-широко разпространените заблуди за връзката между нощното хранене, увеличаването на теглото и забавянето на метаболизма, особено при жените.

Изследване проведено сред състезателки по тежка атлетика показва, че протеиновата храна, която хапват преди лягане не нарушава метаболизма на мастната тъкан в областта на корема и процеса на изгаряне на мазнини като цяло.

"Твърде дълго хората бяха заблуждавани, че яденето преди сън предизвиква метаболитни нарушения и напълняване. Изследванията, които ние проведохме обаче, не потвърждават това, когато продуктите са богати на протеини и в неголямо количество", казва авторът на изследването Майкъл Ормсби.

В началото на наблюдението на участничките бил даван казеинов протеин - коктейл, 30 минути след тренировка, а след това плацебо с аналогичен вкус, 30 минути преди сън. След това участничките изпивали тези коктейли в обратен ред.

"Искахме да изясним, как консумацията на протеинов коктейл преди сън влияе върху метаболизма на мазнините при здравите жени през нощта", коментира Ормсби.

Отдавна е доказано, че употребата на протеини, съчетана с физически упражнения, подпомага освобождаването на мазнините от клетките. В случая със спортистките от изследването плюсовете на нощното хранене осезателно надвишили негативните ефекти.

„Твърдението, че нощното хранене предизвиква напълняване и забавя метаболизма, е необосновано. Нашето изследване показва, че то е валидно, само ако изядете голямо количество калорична храна, богата на мазнини и въглехидрати. А консумацията на протеини има много полезни ефекти. Важно е да се знае, за да се промени гледната точка на някои диетични навици.“, твърдят авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови