Японската диета – принципи на хранене на най-здравата нация

OFFNews 01 ноември 2019 в 09:17 10631 0

Снимка Pixabay

Наскоро проведено изследване на British Medical Journal показва, че хората, които се придържат към диетични препоръки близки до традиционното хранене на японците, са с по-малък риск от ранна смърт, сърдечносъдови заболявания или инсулт.

Традиционното меню на японците се състои от риба, зърнени култури, зеленчуци, умерено количество продукти от животински произход и соя, минимално количество мляко и плодове.

Традиционната японска диета не се отличава особено от китайската – оризът, варените или мариновани зеленчуци, рибата и месото са основни продукти за китайците. Все пак, като островна държава, в Япония се консумира най-много риба, в сравнение с другите азиатски страни.

Местните предпочитат суровата риба приготвена в суши или сашими, както и много мариновани, ферментирали храни.

Соята, обикновено във вид на тофу, е друг ключов продукт от японската кулинарна традиция, наред с други бобови култури като адуки.

Ферментиралите ястия от соеви зърна като мисо и натто – са основни за кухнята на японците, твърдят авторите на статията.

Плодовете се ядат на закуска или за десерт, без да се прекалява с количеството. Предпочитани са мандарините, ябълките и фурмите.

Начинът на хранене е част от местната културна традиция. Друг ключов момент е как се поднася храната, констатират авторите на изследването.

Японците използват няколко малки по размер чинийки, в които се сервират отделните продукти – ориз, мисо, риба или месо, два или три вида зеленчуци, които се сервират заедно и се консумират по ред от присъстващите на трапезата.

Японците твърдо вярват в "гъвкавата умереност", когато става дума за угощения. Позволяват си ги от време на време, но с малки порции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !