Японски специалисти с нов метод за лекуване на оплешивяването

OFFNews 30 март 2020 в 11:33 3788 0

Снимка Pixabay

Специалисти от Япония разработиха нова технология за възстановяване на косата за жертвите на оплешивяване, съобщава "Дейли мейл".

Методът се основава на трансплантация на особен вид клетки на космения фоликул в скалпа. Така се стимулира растежът на косата. Разработката е  на дерматолози от Медицинския университет в Токио и е тествана върху 50 мъже и 15 жени на възраст от 33 до 64 години.

Учените успели да увеличат обема на косата с 8%, но смятат, че резултатите са вдъхновяващи.

Експериментът е продължил една година с участието на контролна група, на която са инжектирали плацебо. Експертите извличали малки образци от нормалните клетки на космените фоликули от тила на пациентите. След това тези клетки били подложени на обработване и размножаване в лабораторни условия, и инжектирани отново в скалпа. Доброволците били подлагани на изследване през няколко месеца.

Най-активен растеж на косата бил отбелязан между 6 и 9 месец след инжекцията. След деветия месец растежът се забавял. Методът се оказал най-ефективен при хората на средна и зряла възраст.

Специалистите установили също, че инжектирането на по-голямо количество клетки не е фактор за по-голям ръст на растежа на косата, което означава, че високите дози не водят до по-изразен ефект. Това според тях се обяснява с различни фактори, сред които т. нар. "клетъчни отломки" от проби, които възпрепятстват появата на допълнителен брой клетки и тяхното активиране. При някои от доброволците било установено и негативно въздействие на имунната система над процеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови