Как да се възстановим бързо след грип

OFFNews 06 февруари 2020 в 11:00 9051 0

Боледуването нарушава нормалния ритъм на организма ни и е необходимо време, той да се възстанови напълно. Смята се, че вирусите остават в тялото ни няколко седмици, след като симптомите отшумят. Затова е важно да се спазват някои правила след боледуване. 

Ето как да се възстановим по-бързо и да възвърнем енергията си в 6 стъпки:

Хигиена

Спазвайте строга хигиена. Изтощеният организъм е изключително податлив на нови вируси. Избягвайте струпване на много хора в затворени помещения, болни и проявяващи симптоми на заболяване, за да избегнете повторно заразяване.

Почивка

Отложете големите натоварвания в работа, спорт, учене. Дайте шанс на организма да възстанови напълно функциите. Всеки излишен стрес дава ново поле за изява на вирусите. Спете и си почивайте повече.

Слънце и чист въздух

Възползвайте се от всяка възможност за разходка навън. Увреденият от боледуването организъм се нуждае от свеж и чист въздух. Витамин Д е помага за имунитета. Ако излизането навън е непосилно, то проветрявайте често помещенията и овлажнявайте въздуха.

Течности

Прясно изцеденият сок ще осигури необходимите за възстановяването антиоксиданти, а много от билковите чайове имат противовъзпалително и откашлично действие. Приемайте поне два литра течности дневно.

Храна

Балансираното хранене е изключително важно за бързото укрепване на организма, след боледуване. Прибавете към менюто си кисело мляко, мед, джинджифил, чесън, повече плодове и зеленчуци.

Витамини и аминокиселини

Допълнителният прием на витамини и аминокиселини ускорява възстановителния процес. Много хора имат скрит дефицит на важни вещества, който се усилва след боледуване. Уверете се, че не ви липсват витамини и минерали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови