Какво да правим, ако изгорим на плажа

OFFNews 20 август 2017 в 13:18 60862 0

Снимка Pixabay

Почти всеки е преживявал неприятните усещания след неразумно дълъг престой на плажа. Представяме ви 4 начина да се възстановите по-бързо след кожно изгаряне, които ще улеснят живота ви и ще ви предпазят от нежелани ситуации.

1. Носете широки дрехи от мек плат

Колкото по-малко допир има кожата ви с дрехите, толкова по-безболезнено. След изгарянето, тялото се опитва да се възстанови и затова изпраща голямо количество кръв към нараненото място.

2. Пийте лекарства

За да се намали зачервяването и подуването, приемайте противовъзпалителни средства, като ибупрофен или аспирин. Те помагат за облекчаване на неизбежната болка и предпазват от възпалителни процеси, предизвикани от притока на кръв.

3. Не премахвайте получилите се мехури

При изгаряне често се получават мехури по повърхността на кожата. И въпреки желанието ни да ги махнем, трябва да се въздържим от подобни действия. Мехурът се образува, когато по-дълбокият слой на кожата се отдели от повърхностния епидермис, създавайки балон с течност. Тя съдържа лечебни вещества. Отваряйки го, губите естествената защитна бариера, която тялото ви е образувало, и излагате нежната кожа на потенциални алергени и инфекции. За да успокоите кожата, направете компрес с мляко и лед за около 5 минути, без да търкате кожата.

4. Не ексфолирайте кожата си

Когато мехурите се спукат по естествен път, избягвайте ексфолирането, триенето  т.н., за да избегнете възможни белези. Колкото и неприятна да е „мъртвата кожа”, тя действа като естествена бариера, за да предпази пострадалата кожа под нея. След като кожата падне сама, се намажете с качествен хидратиращ лосион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови