Какво е меланомът и какви са ранните признаци на рака на кожата?

OFFNEWS 09 август 2018 в 13:29 5212 0

Меланомът е вид на рак на кожата, който започва в пигментните клетки на кожата, наречени меланоцити. Те произвеждат меланин - веществото, което предпазва организма от UV лъчения.

Той обикновено се смята за рак на кожата, но той може да се появи и на други места по тялото.

Мукозният меланом се развива по лигавиците на тялото, като назалния проход или гърлото, а очният меланом е рядка форма на заболяването, която се проявява в окото.

Какви са причините?

По-голямата част от случаите на рак на кожата са причинени от прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи. Тези лъчи може да увеличат риска от меланом.

Използването на солариуми също е свързано с развитието на рак на кожата, тъй като те могат да отделят по-силни UV лъчи и от слънцето.

Какви са признаците?

Един от най-широко разпространените признаци на меланом са появата на бенки по тялото или промяна в цвета, формата или размера на вече съществуващите.

Те могат да са навсякъде по тялото. При мъжете най-често излизат на гърба, а при жените – по краката.

Колко е опасно излагането на слънце?

Ежедневното излагане на слънце е и полезно, но и вредно. От една страна така тялото се стимулира да произвежда витамин D, който е полезен за цялостното ни здраве. Прекомерното излагане на слънце обаче може да причини изгаряне, увреждане на ДНК и слънчеви алергии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови