Какво и как да съхраняваме в хладилника

OFFNews 18 юли 2019 в 12:00 4563 0

Снимка Pixabay

Вярно е, че хладилникът е незаменим през лятото, но някои от продуктите губят вкусовите и полезните си качества, при продължително съхранение в него. Кои са те?

Плодове и зеленчуци

Ако плодовете и зеленчуците не са в голямо количество, не е нужно да се слагат в хладилника, за да не загубят вкуса си. Това е особено валидно за доматите.

Зрелият лук и чесън също не бива да се съхраняват при ниска температура, достатъчно е да са поставени на тъмно и прохладно място.

Най-добрият вариант е тези продукти да се съхраняват в хартиени пликове, отделно едни от други, в прохладно помещение, където няма пряка слънчева светлина. Ако разполагате само с полиетиленови пакети, следете продуктите в тях да останат сухи.

Хляб

Не е добра идея да се съхранява в хладилник, освен че губи вкуса си и поема аромата на другите продукти, той по-бързо изсъхва.

Мед

Медът губи част от полезните си свойства, при продължителен престой на ниски температури. Препоръчва се да бъде поставен на прохладно, тъмно място.

Зелени подправки

Зелените подправки също са от продуктите, които губят вкуса и аромата си при ниски темератури. За предпочитане е да се натопят във вода и да се оставят на стайна температура. Ако искате да ги изсушите, измийте ги добре и ги почистете от гниещи стръкчета. Разстелете ги върху кърпа и ги оставете да изсъхнат напълно. След това ги сипете в стъклен буркан. Плътно затворени, те ще запазят задълго аромата си.

Картофи

В хладилник те губят вкусовите си качества. Предпочитаният начин за съхранение е на тъмно, прохладно място. Изложени на светлина, бързо прорастват.

Чай, кафе

Макар да не е типично, някои домакини предпочитат да съхраняват тези продукти в хладилник. При продължително съхранение, влагата и ниските температури влияят неблагоприятно на вкуса и аромата им. За предпочитане е да се съхраняват в плътно затворен стъклен буркан.

Олио, зехтин

Грешка е да се съхраняват в хладилник. Добре е да са на хладно и тъмно, защото светлината снижава антиоксидантната им активност.

Шоколад

И неговото място не е в хладилника, защото губи вкуса си.

Кое-къде в хладилника?

Горните нива на хладилника са предназначени за млеката и маслото, така са възможно най-далеч от суровите продукти. В средната зона се разполагат готвените храни.

Сиренето е най-добре да се съхранява на средните нива, дори в кутия, така температурата за него ще е оптимална.

Суровото месо, плътно опаковано или в кутия, се поставя на най-ниските нива (или в камерата), без контакт с останалите продукти, заради опасността от предаване на болестотворни бактерии.

Препоръчва се яйцата да се съхраняват на горните нива на хладилника. Там температурата е малко по-висока. Освен това трябва да бъдат изолирани от останалите продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови