Кои храни снижават риска от инфаркт и инсулт

OFFNews 22 ноември 2019 в 06:56 13901 0

Снимка Pixabay

Консумацията на грах, фасул и леща снижава риска от инфаркт и инсулт, твърди публикация в специализираното издание Advances in Nutrition. 

Обяснението е, че в споменатите продукти има малко мазнини и не съдържат холестерол. Фасулът, лещата и грахът имат високо съдържание на фибри, протеини и други полезни микроелементи. Благодарение на ниския гликемичен индекс тези продукти регулират кръвното налягане.

В проведено научно изследване били оценявани потреблението на бобови храни, рискът от сърдечно-съдови заболявания и свързаните с тях маркери. Резултатите показали, че хората, които консумират въпросните храни, са с 10 % по-ниски показатели за риск от сърдечносъдови заболявания, исхемична болест на сърцето и хипертония  в сравнение с тези, които не ги консумират. 

"Сърдечносъдовите заболявания са водещата и най-скъпа причина за смърт, която само в САЩ възлиза на няколко милиарда долара дневно, казва авторът на изследването д.м.н. Хана Калеова – изследването ни показва, че евтината, достъпна и разпространена продукция може да промени тази тенденция."

Специалистите препоръчват въпросните храни да се консумират поне три пъти седмично. Както отбелязва MedicalExpress, тези заболявания са водеща причина за смърт в един от четири случая. Приблизително 1 от 3 души в света страда от хипертония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови