Коя ще е храната на бъдещето?

OFFNews 16 юли 2019 в 08:10 9395 0

Снимка Pixabay

Към 2050 година насекомите могат да заменят месото в храната на човека. Според научно изследване те са по-полезни от портокаловия сок и зехтина. В цикадите, пеперудите и гъсениците антиоксидантите са два пъти повече, отколкото в тези продукти.

В свое изследване, публикувано в научното издание Frontiers in Nutrition, учени от университета в Терамо, Италия твърдят, че мравките, скакалците и копринените буби могат да бъдат здравословна алтернатива на месото, тъй като са отличен източник на белтъчини, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри.

В хода на проучването, учените откриват, че някои членестоноги съдържат антиоксиданти. Във водоразтворими екстракти от скакалци, копринени буби и щурци, антиоксидантите са два пъти повече, отколкото в портокаловия сок. А някои видове червеи могат да бъдат алтернатива на месото.

Според данните публикувани в списанието 14,5 % от общото количество вредни емисии се пада на животновъдството. Насекомите, за разлика от животните, потребяват много по-малко вода и храна за развитие на жизнения си цикъл.

В условията на активен прираст на населението, тази алтернатива на месото ще позволи да се съхранят селскостопанските ресурси и да се изхранят 9 млрд. души, колкото се очаква да нарасне населението през 2050 г. Ентомолозите вече обявиха началото на „апокалипсиса“ за насекомите.

Според изследователите, вече 2 млрд. души, или една четвърт от населението на Земята, консумира насекоми. Най-предпочитани са бръмбарите – 31% от общото потребление. След тях се нареждат африканската гъсеница, пчелите, осите и мравките.

В повечето страни в Европа, подобна практика предизвиква отвращение затова, както отбелязва проф. Мауро Серафини, за да преминат към ентомофагия (ядене на насекоми), хората ще имат нужда от насърчаване и подкрепа.

„В бъдеще бихме могли да адаптираме режима на хранене към отглеждането на насекоми, за да увеличим съдържанието на антиоксидантите, които са нужни на животните и хората“ – твърди ученият.

Междувременно насекомите вече се промъкват в менюто на европейците. Миналата година голяма търговска верига във Великобритания започна да предлага скакалци на скара. Необикновеният деликатес се появи в 250 магазина. Още по-рано, в Швейцария, на клиентите на супермаркетите се предлагаха кюфтета с 30 % „месо“ от червеи.

Инициаторите на такива кампании акцентират върху съдържанието на много полезни вещества и екологичния ефект, защото подобно хранене ще съхрани ресурсите на планетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови