Коледа идва, внимавайте с мандарините!

OFFNews 18 декември 2019 в 11:17 5162 0

Снимка Pixabay

Мандарините, портокалите, грейпфрутите и другите цитрусови плодове се смятат за най-добрия източник на витамини през зимните месеци. Те са емблематично присъствие и на коледната трапеза. Диетолозите обаче предупреждават, че безконтролната консумация на цитруси може да навреди.

Разумната порция мандарини е 3 плодчета наведнъж, за портокалите здравословното количество е 1 брой. Ако ви се хапва повече, е добре да почакате два часа, твърдят специалистите по хранене и диететика, цитирани от Medik Forum.

Ако обичате да си приготвяте фреш от цитруси, трябва да имате предвид, че плодовете все пак са за предпочитане, защото съдържат фибри, които не позволяват бързото покачване на кръвната захар. Хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, също трябва да бъдат внимателни, дори да се откажат от консумацията на цитруси, за да не дразнят допълнително стомашно-чревната лигавица.

„Най-добре е плодовете да се хапват цели, тъй като съдържат фибри. Фибрите снижават способността на продукта да снабдява с глюкоза кръвта и понижават гликемичния индекс. Препоръчително е да се консумират след хранене, така ще бъда изядено и по-малко количество. Ако основната храна съдържа протеини, можете да си позволите малко повече цитруси, защото протеините също намаляват способността на продуктите да засищат кръвта с глюкоза“, казва Олга Декер, нутрициолог, член на Европейската асоциация по изучаване на затлъстяването.

При децата

Важно е да се следи за умереното потребление на цитрусовите плодове и да се предлага малко количество след основния прием на храна, съветват специалистите.

„Мандарините не засищат, ефектът от консумацията им е като при изпиването на чаша сок. Глюкозата рязко се покачва, тъй като инсулинът я е коригирал и след час и половина чувството на глад се завръща още-по-остро“, казва Декер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови