Култът към инстаграм-звездите на здравословното хранене е опасен, твърдят диетолози

Изобилието от снимки на „чисти“ храни в мрежата, подхранва хранителните разстройства

OFFNews 28 август 2019 в 16:01 2986 1

Снимка Pixabay

Диетолози предупреждават, че следването на инстаграм-блогъри, които проповядват здравословно хранене, може да причини орторексия, пише Daily Mail.

Орторексията е хранително разстройство, при което „здравословното хранене“ се превръща в натрапчива идея и често може да бъде опасно за здравето. Манията по „чисти“ храни се споменава за пръв път през 1997 г.

Британският специалист по хранене и диететика Рене Макгрегър твърди, че хората с това заболяване са физически неспособни да изядат парче пица или торта. Много често те следват популярни блогове, които се водят от аматьори в областта на храненето и пропагандират опасен начин на живот.

Професорът от Филаделфийския университет д-р Кристина Хангану-Бреш смята, че хората с орторексия често имат обсесивно-компулсивно разстройство. Симптомите му са натрапчиви мисли, фобии и тревожност. Това разстройство е благодатна почва за развитие на орторексия, предвид неограничения достъп до съдържание, което рекламира "чистата" храна, смята ученият.

Орторексията се среща особено често при по-заможната прослойка хора, които могат да си позволят детокс-програми, органични продукти и зала за тренировки. Все още не е включена в официалния списък на болестите, но специалистите продължават да я изследват, тъй като има сериозин последстви за здравето.

Фанатичното изключване на някои продукти от храненето може да доведе до изтощение, анемия, проблеми с цикъла при жените, недостиг на жизненоважни витамини и минерали за организма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови