Милиарди частици микропластмаса открити в чаените торбички

OFFNews 27 септември 2019 в 17:04 6470 0

Някои първокласни торбички с чай вероятно са изпуснали милиарди микроскопични пластмасови частици в напитката, разкрива ново проучване на канадски учени, цитирано от Би Си Си.

Авторите му - от университета McGill в Монреал - купили четири вида чай, опакован в пластмасови мрежести торбички, каквито използват някои премиум марки. В загрята до 95 градуса вода пуснали само пликчетата, без чая вътре. Открили, че само едно-единствено пакетче изпуска в горещата вода около 11,6 милиарда микрочастици и 3,1 милиарда по-малки наночастици пластмаса, които са невидими с просто око. 

Нивото на "частиците, освободени от опаковката, са няколко пъти повече от пластмасовите частици в други храни", твърди проучването, публикувано от списание за екология и технологии

Лора Ернандес - един от изследователите - споделя, че е била изненадана от освободеното количество в сравнение с пластмасовите частици в други опаковани продукти. Според нея несъответствието би могло да се дължи отчасти на факта, че учените са се съсредоточили върху най-малките частици (микро- и наночастиците). Друга причина би могла да е излагането на пластмасата на влиянието на горещата вода.

Според нея "няма нужда да се пакетира чай в пластмаса, защото в края на краищата това е просто пластмаса за еднократна употреба, което допринася за поглъщането на пластмаса, но и вреди на околната среда".  

От своя страна, Световната здравна организация (СЗО) твърди, че подобни частици в питейната вода не представляват риск за здравето, както и че резултатите се основават на "ограничена информация" и призовават за по-големи проучвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови