Мръсният въздух води до оплешивяване, показва изследване

OFFNews 14 октомври 2019 в 14:05 2774 0

Снимка Pixabay

Мръсният въздух може да предизвика косопад и оплешивяване. Резултати от ново изследване, представено на конгреса на Европейското общество на дерматовенеролозите в Мадрид миналата седмица показват, че въздействието на обичайните замърсители е свързано с косопада при хората.

В хода на свое проучване експерти от Южна Корея са изследвали клетки в космените фоликули, в които са открити микрочастици от замърсители на въздуха.

Резултатите показват, че въздействието на микрочастиците PM10 и емисиите отделяни при изгарянето на дизелово гориво във въздуха снижава нивото на β-катенин, протеин, който отговаря за растежа на косата. Учените открили и че нивата на още три протеина (циклин D1, циклин Е и CDK2), чиито функции са свързани с ръста и здравината на косата, се понижават под въздействието на замърсяващите въздуха вещества.

"Въпреки че връзката между мръсния въздух и заболявания като рак, хронична обструктивна болест на белите дробове, сърдечносъдови заболявания е добре известна, на практика няма изследвания за въздействието на конкретни вещества върху кожата и косата на човека" – казва авторът на изследването Хюк Квон от Научно-изследователския център на Южна Корея.

Експертите твърдят, че тяхното проучване обяснява как замърсителите на въздуха могат да въздействат на клетките на космения фоликул и да предизвикат косопад. Рискът от оплешивяване се повишава с увеличаване на замърсеността на въздуха.

Според учените особена вреда на космения фоликул нанасят микрочастиците, които се отделят във въздуха при изгарянето на бензина и въглищата, както и при добива на полезни изкопаеми и производството на строителни материали – цимент, тухли, фаянс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови