На една страна, по гръб или по корем?

Какви заболявания може да провокира позата по време на сън

OFFNews 15 януари 2020 в 13:38 10939 0

Снимка Pixabay

Обикновено позата по време на сън се избира несъзнателно. Това обаче може сериозно да повлияе на здравето ни, твърдят медици, цитирани от специализираното издание Focus.de.


Сънят на една страна

Хората, които са свикнали да заспиват на дясната си страна, рискуват да се сдобият със стомашни проблеми. Според специалистите, в това положение на тялото, част от стомашната киселина може да попадне в хранопровода. В тази поза се затруднява и работата на задстомашната жлеза, тъй като стомахът я притиска. Както сочат изследвания, хората, които спят на дясната си страна, по-често страдат от затлъстяване и проблеми с храносмилането от тези, които спят обърнати наляво.

Спящите надясно по-често имат и проблеми със сърцето. Това според специалистите се обяснява с факта, че при тази поза главната артерия се извива наляво.

В същото време, отбелязват медиците, при спането на една страна е важно не само накъде е обърнато тялото, но и как са разположени крайниците.

Ембрионалната поза, със свити към тялото ръце и крака, често се свързва с болки в шията и гърба. За гърба е най-добре кракът, който е отгоре, да е леко сгънат, а долният изпънат – посочват експертите.

Сънят по гръб

При тази поза може да възникнат проблеми с дишането. Ако спите по гръб, езикът ви може да се изтегли към гърлото. При тази ситуация дихателните пътища се стесняват и се появява звук от хъркане. Ако стеснението е силно, дишането може дори за кратко да спре.

"Хората невинаги са наясно, че имат такова разстройство, но честото спиране на въздуха може да стане причина за развитието на  хипертония и поява учестен пулс, което увеличава риска от сърдечен удар и инсулт “, цитира експертното мнение изданието. 

Сънят по корем

Медиците твърдят, че тази поза може да бъде полезна за гръбначния стълб, тъй като облекчава натоварването на междупрешленните дискове (така по-лесно се поддържа естествената извивка на гръбнака). За хората, които имат проблеми с кръста, тази поза е удобна, но все пак трябва да се променя няколко пъти по време на сън, завършва изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови