Отслабва ли се по време на сън?

OFFNews 29 юли 2019 в 15:30 12241 0

Снимка Pexels

Можем ли да горим 500 калории нощем, без да правим усилие? Оказва се, че е напълно постижимо, ако се наспиваме добре. Ето няколко правила, които ще ни осигурят качествен сън.

Прохладна спалня

Колкото по-хладна е стаята, в която спим, толкова повече енергия е нужна на организма за поддържане на оптимална температура на тялото. А това води до загуба на калории. Както показват изследвания, сънят в прохладно помещение подпомага метаболизма, което има благоприятен ефект и през деня. За да бъде постигнат този ефект, оптималната температура не бива да надвишава 20 градуса, но в летните горещини компромисен вариант са 24-25 градуса.

Малко протеини преди сън не вредят

Нощното хранене е вредно? Може би, ако става дума за обилна вечеря, богата на въглехидрати и захар. Леката закуска, която съдържа 30 грама протеин (чудесен вариант са 150-200 г извара), половин час преди лягане, активира метаболизма и ни застрахова срещу нощни набези към хладилника.

Без алкохол

Фазата на бързия сън (80-90 минути след заспиване) е времето, в което тялото ни изгаря най-много калории. Този процес може да се осъществи, ако организмът ни не е ангажиран с преработката на алкохола, който сме консумирали преди лягане. Ако искаме да горим калории и по време на сън, е добре да спрем консумацията на алкохол 2-3 часа преди лягане.

Лека вечеря

Причините са същите като при алкохола – ако преядем на вечеря, вместо да горим калории във фазата на бързия сън, тялото ни ще е ангажирано с метаболитни процеси. Освен това обилното и късно хапване е съпроводено с инсулинов пик, който не е от полза нито за здравето, нито за фигурата ни. Добре е вечерята да е ранна (не по-късно от 2-3 часа преди лягане) и лека.

Смартфоните и таблетите са табу

Без интернет в спалнята е правило, което трудно можем да следваме, но в голяма степен определя качеството на съня ни. Синята светлина, която се излъчва от устройствата, вреди на синтезирането на мелатонина – хормонът, който регулира циркадните ни ритми (биологичния часовник) и отговаря за скоростта на метаболитните процеси. Четенето на книга преди сън е много по-здравословен, релаксиращ вариант.

Наистина тъмно

Ако не можем да си осигурим плътна тъмнина в спалнята, можем да се снабдим с маска за сън. Дори слабият източник на светлина пречи на синтеза на мелатонин и с времето води до натрупване на излишни мазнини. Тъмнината е най-добрият съюзник на здравия сън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови