Почистващите препарати с аромат на лимон може да бъдат опасни

OFFNews 04 октомври 2019 в 11:30 4620 0

Снимка Pixabay

Експертите от Университета в Торонто и Университета Бъкнел, Пенсилвания, са установили че при взаимодействието на летливите хлорни съединения с лимонена (вещество, което се съдържа в цитрусите) във въздуха се образуват опасни частици, които вредят на хората и домашните животни. Изследването е публикувано в списанието на Американското химично общество Environmental Science & Technology.

Лимоненът е съединение, които се съдържа в кората на лимона и портокала. Често се използва за основа на почистващи препарати, може да бъде добавено и като ароматизатор в кулинарията, козметиката и фармацевтиката. Сам по себе си той не е токсичен, но при при контакт с въздуха или светлината се окислява и дразни очите и кожата.

Въпреки че лимоненът полепва по повърхностите и се разсейва във въздуха, неговата концентрация в продуктите за ежедневно ползване не представлява заплаха за здравето. Все пак някои почистващи средства с високо съдържание на лимонен изискват спазване на определени правила за безопасна употреба.

Хлорсъдържащите препарати отделят хлорен диоксид и газообразен хлор, които лесно се натрупват в помещенията с лоша вентилация. В контакт със слънчевата светлина (и дори с вътрешното осветление) тези съединения се разграждат на малки елементи, наречени вторични органични аерозоли (BOA).

ВОА са основен компонент на фините частици, които при значително натрупване във въздуха, намаляват видимостта и образуват мъгла. Тези частици проникват дълбоко в белите дробове, причинявайки краткотрайни вреди за здравето - дразнене носа и гърлото, кашлица, кихане и задух. По-сериозна заплаха са за страдащите от астма и сърдечносъдови заболявания.

Изследванията на учените са показали, че при замърсяване на въздуха с тези фини частици значително се увеличава броят на хората, потърсили спешна помощ, хоспитализация, както и на смъртните случаи.

В цитираното изследване за пръв път е било установено, че при взаимодействието между хлорния диоксид и газообразния хлор, дори в тъмно помещение, протича химична реакция с отделянето на летливи съединения. При включване на осветлението нивото на вторичните органични аерозоли значително се повишава, а слънчевата светлина увеличава скоростта на реакциите и нивата на ВОА още повече.

Експертите твърдят, че най-застрашени са хората, които се занимават с чистене ежедневно, децата и възрастните. За снижаване на риска от подобни вреди за здравето, учените препоръчват да се отварят прозорците по време на чистене с хлорсъдържащи препарати на основата на цитруси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови