Помага ли студеният душ в жегите

OFFNews 14 юни 2019 в 17:07 3806 0

Снимка pixabay

Вземането на студен душ при прегряване в летните жеги е популярна практика. За много хора това е начин да се разхладят и ободрят, дори да закалят организма си. Тази водна процедура обаче не само не охлажда (защото предизвиква повишаване на температурата на тялото), но може да има сериозни последствия за здравето. Ниската температура на водата може да предизвика настинка при хората със занижен имунитет. Съществува и по-опасно последствие от вземането на студен душ – рязкото разширяване на кръвоносните съдове и повишеното артериално налягане.

Според специалистите всичко зависи от здравословното състояние на човека, от наличието на вредни навици и от степента на физическа активност. За спортуващите здрави и закалени млади хора студеният душ е добра антистрес терапия и тренировка на кръвоносните съдове. Противопоказания има при хората, които системно употребяват алкохол, при пушачите и хронично болните. В рисковата група са и пациентите с вегетативна дистония, хипертония и страдащите от главоболие.

Студеният душ не се препоръчва и при деца и възрастни с нисък мускулен тонус (при отсъствие на физическо натоварване). Основната опасност е, че студената вода може да предизвика силен спазъм на кръвоносните съдове, което е предпоставка за рязкото покачване на артериалното налягане, както и за други опасни за живота състояния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews