Правилно ли мием ръцете си?

OFFNews 06 декември 2019 в 14:23 8763 0

Снимка Pixabay

Изследвания доказват, че ако измиваме правилно ръцете си, ще снижим риска от стомашна инфекция с 30%, а от респираторна с 20%. Ние несъзнателно докосваме лицето си десетки, дори стотици пъти дневно. С всяко докосване рискуваме да пренесем инфекция чрез лигавицата на носа, устата и очите, пише специализираното издание Women’s Health.

Как да мием ръцете си

Не е сложен процес и все пак има някои особености. Важно е да има пяна или достатъчно количество мицел, който ще обере частичките прах. Важно е да бъдат почистени и местата, на които обикновено не отделяме внимание – между пръстите, под ноктите, в основата на китката.

СЗО има разработена схема и за това – това са 11 стъпки към идеално чистите ръце. За да сработи механизмът е достатъчно да мием ръцете си 20 секунди (според авторите на схемата колкото да изпеем два пъти Happy Birthday). Правилните движения много бързо се автоматизират, уверяват от СЗО. След измиване обезателно следва избърсване с чиста кърпа.


Колко често да мием ръцете си

Основна цел е да минимализираме шанса за попадане на микроби в устната кухина или в лигавицата на носа и очите За целта е препоръчително миенето на ръце в следните случаи:

- винаги преди хранене, преди готвене, преди подреждането на масата. Задължително след готвене на месо и сурови зеленчуци.

- когато сме изхвърляли отпадъци;

- след посещение тоалетната (в 1 г фекалии се съдържат трилион микроорганизми, сред които много причинители на стомашни инфекции);

- след грижи за бебето, при смяна на памперс или миене;

- след обработване на рани или ползване на лекарствени средства;

- след игра с домашните любимци, те често пренасят инфекциозни и паразитни заболявания.

Честото миене на ръце е правило при боледуване, защото помага да не се разнася инфекцията и да зарази околните. Лекарите препоръчват да се киха и кашля в сгъвката на лакътя, а не в дланите.

С какво да мием ръцете

Разбира се, надеждното средство е сапунът. Това повърхностно-активно вещество помага да се разруши мръсният слой върху ръката и да се отделят частиците му от повърхността. Когато се образува емулсия от пяна, в малките балончета попадат неразтворими мастни частици и други замърсители, в които живеят бактериите. Това позволява да бъдат отмити с вода.

Вариант е и антибактериалният гел. Той обаче не може да замени пълноценното миене на ръцете, тъй като не действа на всички вируси и бактерии. Не отмива мръсотията и не заличава следите от пестициди или соли на тежките метали, които могат да се открият във водоеми, в почвата, затова не са добра идея след пикник или работа в градината. Ефективно се бори срещу много инфекции, ако бъде правилно използван – дланите да се обтриват до изсъхването му. Съветът на специалистите е да се избира гел с алкохолно съдържание не по-малко от 60%.

Антибактериалните сапуни не са препоръчителни. Първо, доказано е, че ефективността им не е по-голяма от тази на обикновените сапуни. Второ, постоянното използване на антибактериални средства може да доведе до поява на бактерии, които са устойчиви на антимикробните агенти. Това е причина през 2016 г. американската организация FDA (Food and Drug Administration), която отговаря за безопасността на лекарствата и храните, да забрани продажбата на антибактериални сапуни и душ гелове в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови