Презервативи от коприна и екскременти от крокодил, или какви контрацептиви са използвали предците ни

OFFNews 27 юни 2019 в 15:26 4102 0

Снимка Pixabay

Медицината се развива и методите за предпазване от бременност са все по-сигурни. Не така обаче са стояли нещата с контрацепцията при предците ни. Събрахме няколко любопитни факти за историята ѝ от древни времена до наши дни.

Презервативи от рибни мехурчета и овчи черва

До откриването на вулканизацията на каучука през 1834 година мъжките презервативи са се правели основно от природни материали: лен, коприна, рибни мехурчета и овчи черва. За най-добър материал се е смятал апендиксът на тримесечно агне. Разбира се, тези сложни за времето си предпазни средства не са били достъпни за широките маси, но заможните хора са използвали различни варианти на бариерна контрацепция от древни времена.

Легендата твърди, че Казанова проклинал ленените презервативи, но все пак прибягвал до тях, за да се защити от сифилис и други полово-предавани болести. Най-старите презервативи, запазени до наши дни, били открити в английския замък Дъдли. Те са направени от черва на овце и давността им е от 1642 година.

В Германия контролът по раждаемостта бил популяризиран от жена пилот

Една от първите секс-просветителки в Европа е Беате Узе – жената, която през 30-те години на миналия век станала професионален летец и представяла Германия на шампионатите по пилотиране. Едновременно с това Беате работела и като каскадьор. След Втората световна война забранили на членовете на Луфтвафе да летят и Узе започнала кариера на предприемач. Тя издала брошура за предпазването от бременност, сексуалния живот и интимната хигиена. Впоследствие наръчникът бил многократно преиздаван. Едновременно с това бизнес дамата продавала и презервативи по пощата. През 1962-ра година Беате Узе открила първия в света секс-шоп, а през 1996-та основала музей на еротиката в Берлин.

Календарният метод на предпазване е станал популярен през 20-те години на миналия век

Методът, който определя опасните и безопасни дни за секс в месеца, е разработен от мъже. Макар да е най-несигурният начин за контрацепция, той е особено полезен на двойките, които искат да имат дете. Методът е разработен от японския акушер-гинеколог Кюсаку Огино през 20-те години на миналия век, а 10 години по-късно е бил усъвършенстван от австриеца Херман Кнаус. Оттогава в аптеките започнали да продават календарчета, с които можело да се изчисляват благоприятните дни за зачеване.

До изобретяването на контрацепцията жените забременявали около 15 пъти в живота си

Много съвременнички се съмняват в безопасността на хормоналната или вътрематочна контрацепция и ги смятат за нещо неестествено, макар това да е най-съвършеният до момента метод за предпазване от нежелана бременност. Статистиката показва, че за жените било „естествено“ да забременеят средно около 15 пъти през живота си (от 15 до 50-годишна възраст). От тези 15 средно около 10 бременности са завършвали успешно и само 7 от 10 бебета са оцелявали.

Жаба вместо тест за бременност

Имунологичните или хормонални методи на диагностика на бременността са се появили през 60-те години на миналия век. Дотогава западната медицина предлагала на жените тест с жаби. На женската самка инжектирали урина от потенциално бременна жена – ако в урината е била повишена концентрацията на хормона ЧХГ (хорион гонадотропин), животното реагирало и до 18 часа изхвърляло хайвера си. За целта на теста се използвали жаби от Южна Африка. Преди жабите са се използвали мишки, зайци и плъхове, но това излизало скъпо. Първите тестове за бременност са били рекламирани със слогана: „Не по-лошо от жабата, но значително по-лесно.“

В Древен Египет се предпазвали с крокодилски екскременти

Древните египтяни не били особено компетентни по отношение на репродуктивната система на човека, но пък успели да измислят няколко интересни начина за контрацепция. В папируса Кахуна, от 1850 г. преди н. е., се препоръчва във влагалището на жената да се поставят екскременти на крокодил, както и да се използват извлеци от билки за лечение на гинекологични проблеми. По същото време, в Индия, за предпазване от бременност, се използвали екскременти от слон. И в Египет, и в Индия се препоръчвало изпражненията на свещеното животно да се смесват с мед като свързващ елемент с антибактериални свойства.

Противозачатъчните таблетки застрашават популацията на рибите?

Учените и до днес изследват как хормоналните препарати влияят на организма и психиката на жените. Оказва се обаче, че от тях може да пострада околната среда. Преди две години стана известно, че синтетичният естроген, който попада в реките и океаните чрез урината на жени, които пият противозачатъчни, влияе на репродуктивното поведение на рибите. Шведската изследователка Лина Николерис смята, че това е заплаха за популацията им и за цели екосистеми.

Някои древни контрацептивни методи били смъртоносни

В Древен Китай жените гълтали живак и олово, за да не забременяват и... не забременявали. Страничните ефекти обаче били тремор, мозъчни увреждания, бъбречна недостатъчност и мъчителна смърт. За съжаление, опасните за здравето вещества се използвали твърде дълго. Почти до 70-те години на миналия век, когато абортите най-сетне били легализирани, в повечето страни от Западна Европа жените пиели оцет, боя и други токсични вещества, за да предизвикат аборт.

През 50-те години били популярни вагиналните промивки с кока кола

Впръскването със спринцовка или вагиналният душ се смятали за надеждно средство за контрацепция дълго време. В аптеките се предлагали специални устройства, които позволявали да се правят вагинални промивки с лимонена или млечна киселина. Най-отчаяният "народен" метод за предпазване бил впръскването на кока кола, което практикували американките през 50-те и 60-те години на миналия век. Днес вече знаем, че сперматозоидите навлизат в матката твърде бързо и никакви промивки не могат да ги спрат. Подобни методи обаче водят до нарушаване на микрофлората в матката, възпаление, гъбични инфекции, а понякога и до изгаряне на лигавицата ѝ.

Първоначално презервативите били за многократна употреба

Евтините еднократни презервативи са се появили през 20 век. Дотогава всеки сексуално активен джентълмен притежавал собствен презерватив за многократна употреба и специално приспособление, на което можел да го суши след измиване. Презервативите, изработени от тъкани или животинско черво не можели да се похвалят с еластичност, затова се закрепвали с връзки в основата на пениса. Женският вариант за бариерна контрацепция, диафрагмите, които покриват шийката на матката, също можели да се използват многократно.

Противозачатъчните таблетки – на корицата на TIME

През 1960 година на американския пазар се появили първите противозачатъчни таблетки и за няколко години напълно променили представата за женската сексуалност и обществения морал, превръщайки се в символ на сексуалната революция. През 1967 година списание TIME слага на корицата си изображение на огледалото на Венера, декорирано с таблетки антибебе – анонсът бил „Това е хапчето“. През същото десетилетие противозачатъчните препарати се появили и в Европа, а днес ги ползват около 100 млн. жени по цял свят.

В началото на 20 век бидето се е смятало за символ на порока

Бидето се е появило във Франция още в началото на 17-ти век и било използвано като средство за ежедневна хигиена, тъй като къпането било привилегия за кралските особи. С разпространението на баните с водопровод бидетата придобили нова функция, появил се фонтанът – вертикална струя, която се използвала за вагинални промивки. В началото на 20-ото столетие бидетата се асоциирали с контрацепцията и били нарочени за порочен аксесоар. През 1990 година в нюйоркския хотел Риц дори се принудили да ги демонтират заради недоволството на клиентите.

През 17 век жените ползвали изстискан лимон като диафрагма

В средата на 17 век хората вече се досещали, че киселата среда пречи на спермата да "нанесе поражения“ и започнали да се предпазват от бременност, използвайки лимонена и оцетна киселина. На жените се препоръчвало да изстискат половин лимон и да го поставят във влагалището, покривайки шийката на матката. Предполагало се, че тази „шапка“ ще попречи на спермата да попадне по-навътре, а киселината ще сработи като спермицид.

В Индия практикували противозачатъчен масаж

Традиционната индийска медицина е имала поне две оригинални решения за предотвратяване на нежелана бременност. Мъжете овладявали специална техника, която позволявала да задържат еякулацията си по време на оргазъм. На жените се предлагал специален масаж, който трябвало да измести матката и да предотврати бременност. Данните за естествения прираст на Индия и до днес опровергават ефективността на тези методи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови