Растения, които снижават стреса

OFFNews 29 август 2019 в 16:30 20124 0

Снимка Pixabay

Растенията могат да бъдат добра анти-стрес терапия, твърдят експерти и обясняват как някои видове помагат на хората да снижат нивата на стрес. Някои могат да се използват като подправки в храната, други да успокояват с аромата си, твърди публикация в MedikForum.


Мента

Ментата е популярна подправка, използва се и като ароматизатор. Немски учени твърдят, че е много ефикасна при главоболие, а американски научен екип доказа, че етеричните масла в ментата повишават концентрацията.

Фасул "черни очи" 

Този екзотичен сорт, известен още като „кравешки грах“, съдържа огромно количество фибри. Освен това е богат на желязо и фолиева киселина. Изследване на група учени от Националните институти по здравеопазване на САЩ доказа, че растението е добър антидепресант.

Лайка

Това популярно растение, освен противовъзпалителни свойства, има добър ефект при тревожност. Особено полезно е за хората, страдащи от безсъние. Неслучайно чаят от лайка се препоръчва преди лягане. 

Вечерна иглика

В жълтите цветове на това диво растение се съдържа веществото триптофан. Триптофанът е аминокиселина, която подпомага синтеза на хормона серотонин. 
Използва се и във вид на етерично масло при раздразнителност.

Риган

Освен като подправка, риганът се използва и при простуда, болки в мускулите и главоболие. Според специалистите е много ефикасен при умора.

Въпреки доказаните анти-стрес свойства на тези растения, винаги се консултирайте със специалист, преди да ги използвате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови