Само за блондинки: как да се изрусите, без увредите косата си

OFFNews 27 февруари 2020 в 12:56 4821 0

Снимка Pixabay

Известно е, че изрусяването неминуемо вреди на косъма. Ето няколко съвета как да постигнете желания оттенък, без да увредите косата си.

Консултирайте се със специалист

Предварително коментирайте със стилиста си какъв тон ще се получи при вашата структура на косъма, настоящия цвят на косата ви и качеството на продукта, който мислите да използвате. Добре поддържаните коси, които не са подлагани често на химическо въздействие, не са изтощени от използването на преси и сешоар, по-добре реагират на боядисване и за специалиста ще е по-лесно да постигне желания резултат. Увредената коса показва, че е стигнала предела на химическо въздействие. Вероятно ще се наложи първо да я подложите на процедури за възстановяване, преди отново да я боядисате.

Бъдете откровени със стилиста си

Разкажете на какви химически въздействия сте подлагали косата си през последната година-година и половина. Оцветяването с къна например е много коварно: пигментът не се отмива дълго време, дори ако цветът не се вижда. Това ще възпрепятства превръщането ви в блондинки, а косата ще бъде само частично изсветлена.

Предупредете, ако сте правили ботокс- или кератин-терапия на косата си. Тези продукти правят косъма гладък, но на практика унищожават кутитуларния (външния) му слой, което пречи на изсветляването. Възможно е след подобна терапия косъмът да стане по-чуплив и да е необходима възстановителна терапия.

Направете пробно боядисване

Добрият стилист първо прави тестово боядисване върху кичур. Пробното боядисване му позволява да прецени състоянието на косата и да я подготви.

Подстригване

При подготовката трябва да се има предвид още един момент: ако планирате леко да коригирате дължината на косата си, първо я боядисайте, после подравнете краищата. Ако промените са по-кардинални - първо се подстрижете, след това боядисайте.

Съобразете се със сезона

Изрусяването през лятото е по-сложно и опасно. Слънцето изсушава косата. Тя има нужда от възстановяване и професионална грижа, преди да бъде изсветлена. Минимизирайте използването на сешоар и преса. Здравата и силна коса по-добре реагира на боядисване.

Не настоявайте за оттенък, който стои много добре на някой друг

Стилистите обикновено не обичат когато отиваме при тях с картинка от интернет. Не напразно те преминават специален курс, в който се обучават да подбират цвета на клиента според индивидуалните му особености. Персонализирането в тоя случай е много важно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови