Съществува ли универсална диета?

OFFNews 17 февруари 2020 в 11:02 8760 0

Снимка Pixabay

Според специалистите бързото отслабване е опасно за здравето, особено ако за кратко време се свалят 10-15 кг. и повече. Това може да създаде сериозни проблеми с обмяната на веществата, работата на хормоните и вътрешните органи, пише изданието Med About Me.

Разбира се, съществуват редица диети, които са балансирани, съдържат по-малко калории и достатъчно хранителните вещества, но водят до постепенно отслабване. Кое отличава добрата диета от опасната и кои от диетите са най-ефективни?

Защо е опасно бързото отслабване

Бързата загуба на килограми в кратък срок е мечтаният резултат за всеки, който има наднормено тегло. Но специалистите не спират да напомнят, че тя може сериозно да навреди на физическото и психичното здраве.

Първо, изгубените килограми бързо се възстановяват след спирането на програмата за отслабване и дори се добавят повече, отколкото преди да започне диетата. Смята се, че оптималният темп на отслабване е свалянето на не повече от 1,5-2 кг седмично. В този смисъл, за да свалите 10 килограма, ви трябват не по-малко от 5-7 седмици и повече.

Второ, бързата загуба на тегло обикновено се постига за сметка на жестоки ограничения в калоричността на храната, с гладуване или съчетание от двете плюс изтощителни тренировки. Това са промени в начина на живот, които не са постоянни.

Когато човек достигне идеалното си тегло, се връща към обичайното си хранене и активност. В резултат телесната маса отново се възстановява и се налага отново да започнете диета.
За да постигнете реален успех, трябва да промените начина си на живот, стила на хранене и активност, създавайки условия за постоянен разход на калории и постъпването на по-малко от тях с ежедневното меню.

Няма универсална ефективна диета, която може да се прилага еднакво успешно при всички. Причините за наддаване на тегло могат да бъдат различни, като се започне от баналното преяждане, липсата на физическа активност и мързел до сериозни ендокринни разстройства и неврологични заболявания, патологии на вътрешните органи.

Качването на килограми е типично при хора със захарен диабет тип 2, болест на Кушинг, хипотиреоза, синдром на Пикуик, тумор на задстомашната жлеза и др.

За сравнително здравите хора всеки балансиран режим на хранене е подходящ. Той ограничава калоричността на храната, но същевременно доставя на организма всички полезни вещества. Ако към такъв режим се добави и редовна физическа активност, теглото постепенно ще се редуцира.

За хората със сериозни заболявания е необходима специална лечебна диета, която отчита промените в метаболизма и съпътстващото лечение на основното заболяване – отстраняване на тумор, коригиране нивата на хормоните, захаропонижаващи препарати или инжекции инсулин при диабет.

Ефективна диета за мъжете

Освен здравословното състояние, върху наддаването или свалянето на килограмите, влияние оказват и половите различия. При мъжете и жените организмът се запасява по-различен начин, различен е метаболизмът на мастните натрупвания. Това е свързано с еволюционно-установените механизми. Затова диетата подходяща за мъжете може да е съвсем безрезултатна при жените.

На мъжете са нужни сила, издръжливост, мускулна маса. Те отслабват по-бързо, ако намалят калоричността на менюто си и спортуват. Мъжкото тяло изгаря мазнините по-бързо от женското. "Виновен" за това е тестостеронът. Намаляването на тестостерона в късна възраст води до бързо наддаване на тегло и по-бавно сваляне на килограми.

Мъжете имат нужда от повече калории, повече протеини и мазнини, тъй като при тях те се изразходват по-бързо. Препоръчително е обаче да намалят захарта, тъй като тя дава бърза енергия, който не е достатъчна за активната работа на мускулите в дългосрочен план. Затова е по-добре да предпочетат сложните въглехидрати на пълнозърнестите продукти.

Ефективна диета за жените

От еволюционна гледна точка основното предназначение на жените е било успешно да износят и родят деца. За да се развива нормално плодът, са нужни много енергия и хранителни вещества. Затова женското тяло изначално се запасява с мазнини в областта на бедрата, частично в талията, гърдите, гърба и ръцете.

Друг важен момент е кърменето, при което също има сериозен разход на енергия. Всички жени трупат допълнителни мазнини в периода на бременността като неприкосновен запас за времето на лактация, ако храната им е недостатъчна.

По силата на тези особености жените имат по-малка нужда от протеини, тяхната мускулна маса е по-ниска, но затова пък имат „еволюционно“ влечение към сладките храни. Точно тези въглехидрати най-лесно и бързо се превръщат в енергия, която се складира под формата на подкожна мазнина.

Общият обем калоричност на женското меню е по-нисък. В женската диета трябва да има повече наситени мазнини, по-малко протеини и сложни въглехидрати. Ако преобладават леките въгледхидрати, организмът им незабавно трансформира излишъкът от енергия в мазнини, които се разпределят в проблемните зони.

Опасни ли са модните диети

Всяка диета, колкото и ефективна да е, има своите плюсове и минуси, както и противопоказания за прилагане. Популярната напоследък кето диета може да провокира псориатичен обрив. Учени от Австрия доказаха, че кето диетата включваща средноверижни триглицериди (като кокосовото масло например), наред с Омега 3 мастни киселини получени от ядки, семена и риба могат да предизвикат обостряне на псориазиса. Изследването им е публикувано през август 2019 г. в Journal of Investigative Dermatology.

В този смисъл хората, които имат наследствена предразположеност към тази болест, трябва да избягват модерната напоследък кето диета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови