Социалните медии увеличават риска от депресия при тийнейджърите

OFFNews 17 юли 2019 в 12:32 2620 0

Социалните медии увеличават риска от депресия при тийнейджърите, показва ново проучване, цитирано от Webmd. 

"Нашето изследване разкрива, че времето, прекарано в използването на някои форми на дигитални медии за дадена година, прогнозира депресивни симптоми в рамките на същата година", съобщава авторът на проучването Патриша Конрод, професор по психиатрия в университета в Монреал.

Според съавтора на изследването Елрой Бурс, социалните мрежи и телевизията често излагат подрастващите на идеализирани образи - юноши с перфектни тела и по-вълнуващ или заможен начин на живот.

Проучването включва почти 4 000 канадски тийнейджъри, които са били проследени между 12 и 16-годишна възраст. Всяка година подрастващите предоставят информация за времето в: социални медии, телевизия, видео игри и използване на компютри. Успоредно с това тийнейджърите попълват въпросници за различни депресивни симптоми през четирите години на проучването.

По-честия престой в социалните медии и повечето време пред телевизора са били свързани с по-тежки симптоми на депресия. Колкото повече време младежите използват социални медии и гледат телевизия, толкова по-тежки са техните симптоми за депресия, показват резултатите.

Престоят в социалните медии и гледането на телевизия от подрастващите трябва да бъдат регулирани, за да се предотврати развитието на депресия и да се намалят съществуващите симптоми, категорични са изследователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови