Умерената консумация на яйца не вреди на сърцето, твърдят учени

OFFNews 16 септември 2019 в 14:45 2481 0

Снимка Pixabay

Изследователи от Университета в Тексас са провели експеримент с цел да изяснят наистина ли яйцата заслужават репутацията си на вреден продукт, защото увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Резултатите са публикувани в специализирано издание на учебното заведение.

По-рано друг екип учени публикува анализ, според който редовната консумация на яйца повишава риска от поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет.

В рамките на новото проучване специалистите са достигнали до извода, че консумацията на яйца не е предпоставка за поява на излишък на наситени мазнини, които биха провокирали проблеми със сърцето и съдовете.

Разбира се, това не касае т. нар. английска закуска, при която яйцата се пържат с масло и бекон.

"Типичната закуска с яйца, всъщност не включва само този продукт. Освен тях има и продукти с голям процент наситени мазнини, каквито са беконът или колбасите. Това е нездравословна практика", отбелязва проф. Джон Доусън, ръководител на екипа.

Вторият експеримент е показал, че консумацията на яйца без вредни добавки не оказва съществено негативно влияние върху нивото на глюкозата в кръвта.

Резултатите от изследването, не потвърждават изводите от проведените по-рано проучвания. За здравите хора няма ограничения в консумацията на яйца“, твърдят специалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови