Увеличават се болните от рак на кожата

OFFNews 29 април 2019 в 15:12 2742 0

Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози. Ако преди години заболяването се е срещало сравнително рядко, то сега случаите се увеличават по-бързо от всеки друг вид рак. Само в Америка всяка година има над 3 млн. нови случая.

Сред основните причини за рака на кожата е продължителното излагане на слънце. Разширяването на озоновата дупка прави UV лъчите все по-опасни.

Според специалистите дори само едно слънчево изгаряне преди 20-годишна възраст удвоява вероятността от кожен рак на по-късен етап в живота. Останалите причини са слаба имунна система и високи нива на рентгеново облъчване.

С наближаването на лятото все повече клиники предлагат безплатни профилактични прегледи.

Според д-р Катя Паскова симптомите могат да бъдат промени в размера, формата или цвета на стара бенка, както и нова, която боли и кърви.

Как да се предпазим от рак на кожата коментира дерматологът Д-р Катя Паскова пред БНТ: Като избягваме излагането на слънце между 10 и 16 ч, да не изгаряме, да не излагаме децата на силно слънце и да нанасяме слънцезащитен крем 30 минути преди излагане на слънце.

По данни на световната здравна организация, догодина се очаква 7 % увеличение на заболелите от рак на кожата. Затова лекарите съветват при всяка нова бенка или стара, която променя вида си, да потърсим дерматолог.

90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови