В САЩ пускат в продажба виагра за жени

OFFNews 25 юни 2019 в 16:42 2875 0

Снимка Pixabay

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри за продажба лекарство, което засилва сексуалното желание при жените, известно още като „женска виагра“, съобщава Science Alert.

Експертите на агенцията все пак признават, че новият препарат има „оскъдни рецензни данни“. Медикаментът, който излиза на пазара с търговската марка Vyleesi, е известен още като бремеланотид. Веществото се инжектира 45 минути преди сексуален контакт и въздейства на мозъчния център, свързан с либидото. Не се препоръчва използването му повече от 8 пъти месечно.

Ефикасността и безопасността на Vyleesi са изследвани с две 24-седмични рандомизирани, двойно слепи, плацебо-контролирани проучвания при над 1200 жени в предменопауза. При този вид проучвания участниците се разделят на две групи, на случаен принцип, едната приема плацебо, другата - конкретния препарат, а учените, които изследват ефекта му, не знаят коя е контролната група.

Експертите се отнасят скептично към разработката, тъй като пониженото сексуално желание може да бъде предизвикано от различни фактори и те трябва да бъдат консултирани със специалист. Освен това препаратът е одобрен твърде скоро и все още не са получени данни за възможните странични действия при продължително използване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews