Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Защо е полезна чиата?

OFFNews 08 юли 2019 в 16:01 4457 1

Снимка Pixabay

Научно доказано е, че семената на чиата подпомагат загубата на тегло. Но с това преимуществата им не свършват. Кои са другите ползи?

Ускоряват метаболизма. Изследователи от университета в Ню Хампшър доказват, че семената на чиата ускоряват метаболизма или скоростта, с която се изгарят калориите в човешкия организъм. Това ги прави особено подходяща храна за хората с наднормено тегло.

Нормализират холестерола. Повишеното съдържание на мастни киселини Омега 3 подпомага понижаването на холестерола, което намалява опасността от коронарна болест на сърцето.

Понижават нивата на кръвната захар. Заслуга за това имат отново Омега 3 мастните киселини, които подпомагат нормализирането на кръвната захар.

Лекуват от запек. Консумацията на тези семена повишава подвижността на чревния тракт и ускорява храносмилателните процеси, благодарение на неразтворимите фибри, които съдържат.

Укрепват костите. Чиата е богата на калций и манган, които имат основна роля за здравината на костите.

Снижават риска от поява на рак на гърдата. Чиата е незаменим източник на алфа-линоленова киселина, която защитава млечната жлеза от появата на тумори. Киселината потиска ръста на злокачествените образувания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12636

1

prascho

08.07 2019 в 18:41

Моите уважения, обаче това са пълни глупости. Още преди години от Световната здравна организация опровергаха едно по едно всички гореизложени твърдения със съответните изследвания.

Всъщност опровергаха ползите от повечето т.нар. "супер храни", като се установи, че най-здравословно е да се храните предимно с местни храни, т.е. произведени на мястото където човек живее.

За пример - лененото семе при чисто сранвнение на състава е много по-полезно от чията, а обикновеният магданоз бие прехвалената спирулина по всички параметри.

Не си давайте парите за глупости - хранете се разнообразно и балансирано и не залитайте в модерни био-еко-посоки. Няма как нещо, произведено на другия край на света да е био и еко.
 
X

Да помогнем на украинските деца!