Защо не е добра идея да започваме диета веднага след празниците

OFFNews 08 януари 2020 в 11:57 2186 0

Снимка Pixabay

За последствията от преяждането по празниците се сещаме обикновено когато погледнем кантара и видим съществена разлика в цифрите „преди и след“. Според гастроентеролога к.м.н. Кристина Квит, цитирана от MedikInfo, започването на диета веднага след не е добра идея.

„Ако заради преяждане по празниците сте увеличили теглото си, не започвайте веднага диета. Теглото може да се повиши и заради други фактори – задържане на вода, подуване на стомаха, задържане на храната в чревния тракт“, казва д-р Квит.

Тя съветва да се проследи теглото в продължение на седмица след дните на обилно хранене – ако се задържи над обичайната норма, едва тогава си струва да се ограничи калоричността на порциите. 

Д-р Квит отбелязва, че няма специални препоръки за подобряване на общото състояние след преяждане. Здравият стомашно-чревен тракт бързо възстановява функциите си – моторни, храносмилателни и ферментни.

Ако искате да ускорите този процес, препоръката на лекаря е да увеличите приема на вода – 30 мл на кг тегло или 4% от общата телесна маса.

В случай че не страдате от хиперкиселинност, можете да добавите във водата сок от лимон. За да ускорите обмяната на веществата, специалистът съветва да пиете чай от мента, каркаде или джинджифилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови