100 млн. лева е дефицитът на НЗОК при лекарствата

Надзорниците на касата очакват да се покрие от отстъпките на търговците

OFFNews 01 август 2019 в 17:07 1633 0

Между 90 и 100 млн. лева е дефицитът на НЗОК при лекарствата, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на Надзорния съвет на 24 юли.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, той ще бъде покрит от отстъпките, които дават фармацевтичните компании на касата. Според представителя на работодателите в съвета, проф. Григор Димитров обаче събирането на отстъпките се забавя и трябва да се ускори.

Най-голямо превишение на средства има при лекарствата за домашно лечение, където се очертава недостиг от около 40 млн. лв.

Зам.-министър Начева отчита изпълнение на бюджета за първите шест месеца в рамките на заложените параметри. Изпълнението на здравноосигурителните плащания е 50 % и не се очаква недостиг на средства до края на годината.

По думите на Начева разходите за болнична помощ са 164 млн. лв. месечно, а в системата няма проблеми и напрежение. Тя отчита, че касата е платила по-голям брой медицински изделия, в сравнение със същия период на миналата година.

Григор Димитров посочва, че това е тревожна тенденция, защото за шестте месеца от началото на годината са постъпили заявки за плащания за 76 млн. лв., което е почти два и половина пъти повече от същия период на 2018 г.

На заседанието членовете на Надзорния съвет са възложили на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев да поиска от областния управител на София още една сграда за касата, тъй като помещенията, с които разполага в момента, не достигат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови