1015 са вече случаите на COVID-19 у нас. Две са новите жертви (видео)

OFFNews 22 април 2020 в 08:23 7079 3

49 са новите положителни проби за COVID-19. В болници са 21 души. До момента регистрираните случаи у нас са 1015. Увеличението спрямо предишния ден е с 5,1%., съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

795 души са активни. 

За първи път броят на новозаразените извън София е по-голям - 17 души са откритите с коронавирус в Плевен, 13 от тях са от фабрика "Мизия".

В София новите случаи са 16, във Видин - 4, Бургас – 3, Кюстендил - 3, Сливен - 3, Хасково – 1, Благоевград - 1, Пазарджик – 1. Амбулаторните са 11.

Нов случай на дете с доказан коронавирус има в Кюстендил - момиче на 15 години, което е в добро състояние и не е настанено в болница.

Трима са новозаразените медици - лекар от Видин, медицински сестри от Сливен и Бургас.

174 души са излекувани. Четирима са новите изписани - двама от ВМА и двама от болницата в Кюстендил. 

Общият брой починали до момента е 47. Двама души са изгубили битката с болестта през последното денонощие. Става дума за жена на 77 години от Сливен и за 49-годишен мъж, който е бил интубиран в продължение на 11 дни в Пирогов. И за двамата няма данни за придружаващи заболявания. 

281 души са в болница, 40 са в интезивни отделения.

Медицинските екипи на първа линия са обезпечени. Вчера е задействана нова поръчка за закупуване на защитни средства. Здравната каса има създадена процедура, с която се дава възможност за заплащане на предпазни средства от болниците, съобщи ген. Мутафчийски.

27 000 са извършените тестове в страната, стремежът е да се правят по 7000 PCR теста седмично, за се обхващат 1 на 1000 български граждани, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Целта е ранно откриване на болните, да се хващат първите симптоми, уточни той. В първата група за масово изследване са медицинските работници, служителите от РЗИ, доболнична помощ и Спешна помощ. При тях ще се търси активно вирусът най-напред. 

Втората цел е активно търсене на всички болни с белодробни заболявания в болници или на домашно лечение. Такова проучване вече е проведено в някои области.

Трета група са първите случаи на болни от трудови колективи, от националната индустрия, централи, водоснабдяване, държавен апарат.

По инициатива на Министерството на здравеопазването в страната вече 18 лаборатории правят PCR (генетични) тестове. Такива лаборатории има в повечето големи градове и активно трябва да се търсят тяхните възможности, още повече, че с анекс към Рамковия договор НЗОК поема заплащането на генетичните тестове, каза проф. Кантарджиев.

Вече се използват и ново поколение серологични (бързи) тестове. Те са с по-големи диагностични възможности. С тях са изследвани 1000 полицаи, 600 медици от Спешна помощ и 500 служители на общината, които за ангажирани в социални дейности, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Това че имаш антитела, не означава че си защитен от вируса, добре е да се направи и генетичен тест, за да се знае дали все още отделяш вируса, коментира проф. Кантарджиев.

Проверката в плевенското предприятие не установи нарушение на мерките за безопасност, но там работят 1000 души, които пътуват от цялата област, хранят се на едно и също място и при тази инфекция няма 100% сигурност, дори при спазване на защитните мерки, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той съобщи, че тестването извън цеха ще продължи, за да се установят мащабите на разпространението. Не бива да се надценява прекалено много затварянето на населените места, защото хората в тях продължават да контактуват помежду си. Има много случаи на фамилно предаване на инфекцията, каза доц. Кунчев.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев съобщи, че ще бъде открита безплатна телефонна линия за консултиране на хронично болни. Ще бъде създадена възможност за виртуален преглед или преглед по документи. Целта е да се сведе до минимум вероятността хората с хронични заболявания да се срещнат с вируса. Финансирането на инициативата е осигурено от дарители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

DepecheMode

22.04 2020 в 17:15

Обаче народът продължава да си разцъква и да не му дреме. Нация от оптимисти.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

22.04 2020 в 15:18

15 АПРИЛ - здравеОПАСНИЯ ЩЕТОводител: Започваме масово тестуване...
Днес - минахме вече 1000 заразени, отпочваме ОТНОВО масово тестуване..
Май само се каним да го отпочваме..
Щото то с масовото тестуване бройките на заразените скачат.. Ама процентите на излекуваните и починалите МНОГО НАМАЛЯВАТ..
И много ясно се вижда, че само се трудим да не счупим здравоОПАСНАТА ни УЖ система.. Макар, че вече Видинската болница и нея сколасахме да счупим. Та от малките градчета - Белоградчик, Тоце Делев и пр., вече на областно ниво минахме..
И дават размисъл на маргинали и матрял за продължението на извънредното положение..

17156

1

aviatora

22.04 2020 в 10:07

Бойко Борисов да понесе отговорност, че бивш кадър на СИК и е замесен в множество скандали и разследвания, които са потънали в дън земя...
Справедливост за българския народ!!!