1234 са вече установените с COVID-19, 63 нови случая за денонощието (видео)

OFFNews 25 април 2020 в 08:25 5595 2

63 са положителните проби за денонощието, 25 са настанени в болници. Общо 1234 са установените случаи на COVID-19 у нас, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Увеличението е с 5,4% спрямо предишния ден. Активните случаи са 983.

Най-много са новите заразени от Плевен. 19 са позитивните резултати от изследванията до момента. 7 души са от завод "Мизия", 5 са контактни на тях лица, 7 души са в болница.

В София новите случаи са 16. Във ВМА и Пирогов са двама, в УМБАЛ "Св. Анна" и ИСУЛ по един. Амбулаторните са 10.

Във Видин има 7 установени с коронавирус, Благоеврград - 5, Бургас - 4, Кюстендил и Стара Загора по 3, Силистра - 2, Пазарджик, Перник, Пловдив и Ямбол по 1.

Два са новите случаи на заразени деца - в Плевен момче на 2-3 години и в София - момиче на 12 години, с лека симптоматика.

Шест са новите случаи сред медицинския персонал - един санитар в Първа АГ болница в София и 5 във Видин. Общо заразените медици са 135, 11% от всички заразени.

Излекувани са 197 души. Четири нови са изписани от болница. Трима са от Пирогов, от които единият е интересен случай, защото бил интубиран 38 дни. това е третият интубиран, който оздравява. Сред излекуваните е и 1 медицинска сестра. Един е излекуван във ВМА.

Двама души за починали през последното денонощие - мъж на 95 години в Инфекциозна болница в София и жена на 73 г. в Пирогов и двамата с придружаващи заболявания. До момента жертвите на COVID-19 у нас са 54.

285 души са в болници, интензивни са 41 души.

София са най-много заболелите - 639, 149 в болница, 27 в интезивни отделения.

В неделя ще се проведе експеримент за създаване на организация за отваряне на парковете за семейства с малки деца, съобщи шефът на щаба. Надяваме си гражданите да спазват физическата дистанция, за да не се наложи да се забрани отново, каза той, допустимата възраст на децата ще се определи от общинското ръководство. Такава ни е препоръките и към общинските власти в страната.

Говори се за постепенно увеличаване на дейността на болниците, уточни проф. Мутафчийски - това касае подновяването на женските и детските консултации, онкологичните операции и диагностиката, свързана с тях, лечение на обострени хронични заболявания. На следващия етап в разширяването на дейността трябва да влязат и неразрешените в момента дейности. Така стоят нещата и с трансплантациите и репродуктивната дейност. Препоръката е да се изработят сигурни протоколи за действие. Изготвени са протоколите за хирургичната дейност. Ще се провежда задължителна анкета с болните, на които предстои операция. Ще се прави кратко епидемиологично проучване, за да се прецени риска.

Пациентът не трябва да заплаща за тестването си за коронавирус, ако лекарят прецени, че има нужда от такова изследване. Това изследване се поема от болницата, уточни шефът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

2

Hihi1981

25.04 2020 в 15:43

Тия цифри са за мисирките,когато числото е голямо и тяхната радост е от" голямата новина"....

4038

1

Moirae

25.04 2020 в 14:45

Без публикуване на броя на тестовете за съответния ден не може да се разбере нищо от тези цифри. Още по-малко адекватно е да се категоризират като “бум” или “рекорд” от някои.
 
X

Подкастът на OFFNews