13 нови случая на COVID-19, общо 624 са потвърдените до момента (видео)

С 10% е по-ниска общата смъртност в България до началото на март", заяви ген. Мутафчийски

OFFNews 10 април 2020 в 08:27 3926 0

13 са новите потвърдени с коронавирус за последните 24 часа 13 нови случая. В болница са настанени 5 души, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Изследваните проби през вчерашния ден са 494 от направени до момента 18 502.

624 са потвърдените с COVID-19 до момента, няма нова област на заразяване.

В София новоотритите са 8, в Кюстендил - 1, в Пазарджик - 1, във Велико Търново - 1, в Русе - 2.

Медиците с положителни проби са 33.

Излекуваните са 54 души. 6 са новите изписани.

Няма починал пациент през изминалото денонощие. До момента жертвите с коронавирус са 25, средната им възраст е 65 г.

Изяснява се ситуацията с пациент в Александровска, който е бил приет в тежко състояние, починал е, но не е изследван за коронавирус. Предстои да се изясни дали е бил заразен, тъй като е имал подобни симптоми.

230 са пациентите в болница, 33 в интензивни отделения. Във ВМА има интубиран пациент, заразен в период на химиотерапия, съобщи ген. Мутафчийски.

Има двама екстубирани, но все още не са се изчистили от вируса, уточни той.

Термокамерите, които са по-чувствителни, вършат добра работа, но и по данни на СЗО ефективността им не е висока. Когато хората са превъзбудени или употребили алкохол, дават отклонения, защото температурата леко се повишава, обясни главният държавен здравен инспектро доц. Ангел Кунчев.

Масовото тестуване в Банско ще бъде извършено в началото на идната седмица. Дотогава ще бъде създадена организация за по-ефективно изследване на групите, каза ген. Мутафчийски.

Никой не е забранил децата от аутистичния спектър да излизат, придружени от родителите си, стига да се спазват препоръките за избягване на струпване от хора, каза шефът на щаба в отговор на въпрос. Ще се прецизират условият за разходка в парковете и в планината, припомни той.

"Факт е, че има снижаване на смъртността и заболяемостта. С 10% е по-ниска общата смъртност в България до началото на март", съобщи ген. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови