13 от 14 баби не могат да опазят хапчетата си от внуците

OFFNews 03 юли 2019 в 08:10 3276 0

Снимка Pixabay

Възрастните хора често страдат от хронични заболявания, които изискват редовен прием на лекарства. Сред тези препарати има силнодействащи медикаменти, които могат да причинят тежко отравяне. Тези лекарства са най-опасни за децата, които могат да се доберат до хапчетата на баба и дядо.

Учени от САЩ решили да изяснят колко голям е подобен риск и анкетирали повече от 2000 души на възраст между 50 и 80 години. Резултатите от запитването били включени в National Poll on Healthy Aging, което позволило на анализаторите да оценят риска от неправилно съхранение на лекарствата, изследвайки навиците в семейства с възрастни хора.

Оказва се, че 60% от запитаните прибират лекарствата си в шкафчета и скринове, а 18% ги държат на леснодостъпно място. Когато ги посещават внуците, много от възрастните хора вземат предпазни мерки, но не винаги. Според данните на проучването 7% от запитаните оставят хапчетата си на масата, а тези, които ги заключват в шкаф, са едва 5%.

Две трети от анкетираните се виждат с внуците си от време на време, 42% - всеки месец, 18% всяка седмица, а 10% живеят заедно с тях. В 84% от случаите никой от тях не прибира лекарствата си на безопасно място.

Учените обърнали внимание и на опаковката на таблетките. Силнодействащите препарати по правило са със специална защита, за да не са достъпни за малките деца. Тези опаковки обаче имат един сериозен недостатък – хапчетата са труднодостъпни и за възрастните, особено ако са с болки в ръцете или с нарушена координация.

Допитването показва, че възрастните хора често пресипват лекарствата си в опаковки, които ще им е по-лесно да отворят – най-често от хранителни добавки и лекарства без рецепта, което създава риск не само за малките членове на семейството, но и за големите.

По данни на американската неправителствена организация Poison Control в 38% от случаите на отравяне с медикаменти при децата лекарствата са на възрастните им роднини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови