18 от 20 лекари в болницата в Карлово са подали заявления за напускане

OFFNews 08 май 2020 в 19:52 4360 0

Снимка БНР

Болницата в Карлово

18 лекари от болницата в Карлово са подали заявление за напускане, съобщиха Областната администрация на Пловдив пред радио “Фокус”. Оставките на медиците са били решени днес на заседание на Лекарския съюз по информация от председателя на лекарския съюз в здравното заведение д-р Дориана Маринова. Предизвестията са с едномесечен срок. Причината е несъгласие с разкриването на спешен кабинет там, който от понеделник започва работа. Според лекарите дейността на този кабинет ще се дублира с работата на Спешна помощ. Лекарите твърдят, че здравното заведение няма изискване по стандарт за такъв кабинет. В болницата има приемни кабинети, в които по график се приемат болни, а лекарите осигуряват 24-часови дежурства и здравното заведение е обезпечено със специалисти.

По думите на директора на РЗИ д-р Ваня Манчева в болницата е извършена проверка, има изготвен доклад и тя е сезирала областния управител, НЗОК и Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ в Министерството на здравеопазването.

За разкриването на приемен дежурен кабинет в МБАЛ „Д-р Киро Попов“ има решение на Медицинския щаб към Областния кризисен щаб, съобщиха от щаба. Съществуването на такъв кабинет е регламентирано със Закона за лечебните заведения чл. 19, според който всяка болница трябва да осигури 24 часова непрекъсната медицинска помощ по разрешените специалности в нея. Съответното здравно заведение получава и заплащане по Наредба №3 на Здравното министерство.

"До този момент в общинската болница в Карлово такъв кабинет не е функционирал и решението на Медицинския щаб е да бъде изпълнена нормативната уредба. Решението няма общо със извънредната ситуация и епидемията от коронавирус. Това обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Ваня Манчева след разпространената в медиите информация, че 18 от общо 20 лекари в болницата напускат.

„Решението за кабинета бе взето от Медицинския щаб след множество сигнали от страна на граждани както и на Спешна помощ. Оплакванията на пациенти са свързани, че при спешна нужда от консултация се налага да търсят в отделенията лекари за преглед, а линейките от Спешна помощ се бавят и не знаят къде да предадат транспортирания болен. С управителя на болницата д-р Христо Пелев и кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов водихме многократни разговори как да бъде решен проблема и самите те предложиха компромисния вариант за работа на кабинета до 19.30 часа с лекар, а след този час да дежури медицинска сестра", обясни областният управител Дани Каназирева.

По думите на Каназирева и д-р Манчева, това което е поискано от болницата е да бъде изпълнен закона и гарантирано здравното обслужване на населението в общината.

„Всичко е въпрос на мениджмънт и управление. Не мога да не реагирам на сигналите и в сегашната ситуация да оставя многопрофилна болница в областта без дежурен приемен кабинет и адекватна спешна помощ, коментира областният управител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови