190 с коронавирус у нас, повечето са в добро състояние, двама са критични (видео)

OFFNews 23 март 2020 в 08:43 4858 1

190 са общо заразените в страната с коронавирус, стана ясно по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин.

Новите случаи са от София и Плевен. Изясняват се контактите на плевенския пациент, каза проф. Мутафчийски.

Повечето пациенти са в добро състояние. Два от случаите в ВМА са със подобряващи се показатели и вече нямат нужда от подаване на кислород. Двама от пациентите в Пирогов са интубирани.

Хората до 50 години, заразени с коронавирус, са с двустранна пневмония - 9 от тях са в тежко състояние, каза генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Никой не е забранил на гражданите да се тестуват, но тревогата ни е, че голяма част от тези резултати не са показателни. Нямаме възможност за масово тестуване на гражданите, PSR-технологията ни ограничава, каза шефът на щаба.

Той отрече да има сигнал за нарушаване на карантината от лицата, с които е бил в контакт заразеният лекар от Велико Търново. Мъжът е с двустранна пневмония и се намира в инфекциозното отделение на местната болница. Първоначално е бил приет и пуснат за домашно лечение, след което се влошава и постъпва отново в лечебното заведение. Нарушаването на карантината е предмет на разследване на МВР, коментира Мутафчийски. 

Няма новозаразени в дома за стари хора, откъдето беше една от първите диагностицирани с коронавирус пациентки от Габрово. Посещенията в тези институции са забранени още с първите мерки, които предприе щабът.

Във всички областни градове има зали, които могат да бъдат превърнати в полеви болници. Общо 15 хиляди легла са готови за ползване.

Обучават се екипи от Плевен, Пловдив и Бургас за откриване на лаборатории за изследване на хора със симптоми, съобщи Мутафчийски.

Навсякъде по света има заразени с коронавирус медици, които продължават да работят, коментираха от щаба във връзка с информацията, че две медицински сестри са дали положителни проби в Пловдив.

По думите на главния държавен здравен испектор стремежът е затварянето на болниците, в които се установи положителен за коронавирус, да не продължи повече от 24 часа.

Там където са на павилионен принцип е по-лесно, при други, където всички клиники са в обща сграда, се изисква повече време, но работата продължава, тези мерки са необходими, най-лошото, което можем да направим, е да превърнем болницата в източник на разпространение на инфекцията, коментира доц. Кунчев.

До момента са събрани около 800 хиляди лв. от дарения, как ще се използват ще бъде съобщено допълнително, каза ген.-майор Мутафчийски. 

"В събота пристигна първата част от едно голямо дарение със защитни облекла, а вчера пристигна голямо дарение от тестове и всички консумативи, свързани с тях. Това е дарение от народния представител г-н Пеевски и стойността му е близо 300 хил. лева, съобщи още проф. Мутафчийски. Това е второто дарение на депутата, след като миналата седмица той дари близо 500 000 лева за оборудване на спешната болница Пирогов, уточни той.

Над 340 000 са вече заразените с коронавирус в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9009

1

Mi

23.03 2020 в 09:54

По думите на главния държавен здравен испектор стремежът е затварянето на болниците, в които се установи положителен за коронавирус, да не продължи повече от 24 часа. - МОЛЯ???
 
X

Да помогнем на украинските деца!