21 януари – Ден на родилната помощ

В столични АГ болници ще се извърши ритуалът „поливане“

OFFNews 21 януари 2020 в 09:24 3207 0

Снимка Pixabay

21 януари е обявен за Ден на родилната помощ през 1951 година. Днес в столични АГ болници ще се извърши ритуалът „поливане“.

Екипът на Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележи празника с ритуала „миене на ръце”. В него ще се включи акушерка със своето бебе, която е станала майка в болницата през миналата година. На събитието ще присъстват Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление „Финанси и здравеопазване”.

И в „Майчин дом“ ще бъде извършен ритуалът „поливане“. По време на събитието ще бъде открита изложбата „Историята на Майчин дом в снимки и документи“. Експозицията представя развитието на лечебното заведение от неговото откриване през 1903 година от Княгиня Мария-Луиза до днес и етапите на развитие на родилната помощ в България.

На събитието ще присъстват ръководството на „Майчин дом“ и представители на Борда на болничното настоятелство. Поканени са още вицепремиерът Марияна Николова, д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазване на Народно събрание, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Държавна агенция „Архиви“ и други.

С водосвет, традиционен ритуал с измиване на ръце, писма до акушерките и специална изложба за Деня на родилната помощ ще отбележат празника в болница „Надежда“.

Месец януари е посветен на акушерките. В специално поставена кутия пациенти имаха възможност да пуснат „Писмо до моята акушерка“. Днес акушерките ще получат писмата си.

Официални гости на събитието ще бъдат вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова и представители на Министерството на здравеопазването.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови