22 нови положителни проби, коронавирус и в Сливен (видео)

На пациентите с COVID-19 ще бъде издаван болничен за 28 дни

OFFNews 25 март 2020 в 17:36 8184 1

Снимка Архив

22 са новите случаи потвърдени към този час. Новооткритите не са били в контакт с вече доказани пациенти с коронавирус, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на националния оперативен щаб.

В Сливен е открит един с коронавирус, в Плевен двама, в Пловдив един, в Благоевград 2 и 16 души в София.

Общо заразените до момента са 242, от които 40 са в болница. Четирима са изписани.

Стабилизирано, но тежко остава състоянието на пациентите в Пирогов.

Пациентите с коронавирус, които се подобряват, се изследват на 21 ден, прави се втора проба на 24 час и след две отрицателни проби могат да бъдат изписани.

Пациентът в "Софиямед" (Кирил Домусчиев, б. р.) е изписан за домашно лечение след потвърждаване на втората отрицателна проба, няма температура от три дни, но все още е с кашлица, коментира Мутафчийски.

Заради дългия период на боледуване е взето решение болничният, който се издава за домашно лечение, да важи не за 14, а за 28 дни. Тази мярка цели да се улеснят хората и да не се налага подновяване на болничните, съобщиха от щаба.

Психиатричната клиника на ВМА, която беше преструктурирана в инфекциозна клиника, ще обслужва военослужещи, каза още ген. Мутафчийски.

На въпрос дали ВМА би предоставила специалната си носилка на Центъра за спешна медицинска помощ, за да бъдат извозвани болни с коронавирус в тежко състояние, шефът на щаба отговори, че това е носилка за Ебола, не за коронавирус и поради това няма да бъде предоставена.

Прогнози за заболеваемостта

Мутафчийски смята, че ние все още плавно катерим скалата на заболеваемостта, благодарение на рестриктивните мерки. Според него, ако темповете се запазят, в края на май можем да очакваме намаляване на случаите. "Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени", каза Мутафчийски.

Той разкри, че по препоръка на немския институт "Робърт Кох", централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена. Премиерът Борисов стриктно спазвал препоръките и се топлел на малко радиаторче. "Щом той може да спазва, значи и всеки може", категоричен беше шефът на оперативния щаб.

Ограниченията на границата с Турция

Директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков коментира заповедта на здравния министър за забрана на влизането у нас на тирове, пътуващи за Турция. Към момента има 1200 камиона в процес на изчакване за преминаване само през ГКПП "Капитан Андреево". Заповедта е отменена, тъй като се водят преговори между вътрешните министри на България и Турция, съобщи той и допълни, че Турция е въвела различни ограничения за голяма част от европейските държави. Има изискване за 14-дневна карантина.

Бързите тестове и масовият скрининг

Няма научен спор за тестовете. Това е някакъв български феномен, коментира шефът на щаба, предизвикан от въпрос за намерението на Медицинския експертен съвет към премиера да препоръча масов скрининг за коронавирус. "Сега не е време за наука, сега е време да действаме", отсече той.

По този повод главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че има много точни инструкции по каква схема да се тестуват хората за коронавирус:

"Героичното чукане на отворени врати за мен е тотално необяснимо. Никога никой не е забранявал да се правят бързи тестове. Напротив насърчаваме това да се прави. Само че сероепидемиологичното проучване е една моментна снимка. Снощи ми докладваха от Бургас за изследване на четирима доказано болни, положителни, с две положителни проби. При бърз тест в една лаборатория - никакви антитела след една седмица. На това ли да вярвам? Би ли ми посочил някой документ, на който пише, че трябва да се прави масов скриниг?

Ще ви покажа последните указания на Европейската комисия, в които е посочено по етапи кой трябва да се изследва - първо, хора със симптоми, второ, техните контактни, трето, хора с подобна клиника. Точно това, което правим. Който иска да прави скрининг да ми посочи кои са тестовете, с които ще го прави и как ще организира масов скрининг и да не обвиняват нас, хората, които в момента искаме 1 млн. тестове от ЕК!", завърши доц. Кунчев.

По този въпрос повече няма да коментираме нищо. Ние легализирахме спор, който не съществува в света, обобщи шефът на щаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови