22 нови случая на COVID-19, затварят отделение в сливенска болница

OFFNews 03 юни 2020 в 08:27 5545 0

1347 са изследваните проби през последното денонощие. Установените нови случаи са 22, с което общият брой на потвърдените с COVID-19 у нас става 2560. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

6 са активните области: в София случаите са амбулаторни, в Сливен са 9, в Ямбол - 4, във Видин, Пазарджик и Перник по 1.

Заразените са 13 жени и 9 мъже, включително и 2 деца под 2 г. от София.

9 са новите случаи на заразен медицински персонал - 2 лекари, 5 медицински сестри, 2 санитари. В София положителна проба е дала една медицинска сестра, останалите заразени са от Сливен.

По разпореждане на главния държавен здравен инспектор и с решение на РЗИ в Сливен е затворено болнично отделение. Причината за тези мерки са 7 заразени медицински работници. Отделението не е работило с пациенти с коронавирус. Изследват се контактните лица и посетителите в отделението през последния месец, за да се установи откъде е тръгнало разпространението.

По думите на доц. Димов в огнището на заразата предстоят дезинфекционни мероприятия. Той определи неспазването на предпазните мерки като основна причина за разпространението на инфекцията в здравното заведение.

Двама са починалите през изминалото денонощие.

Мъж на 77 г. е издъхнал в УМБАЛ "Св. Анна" София. Пациентът е лекар от Видин, който е бил преведен в столичната болница. Мъжът е бил с исхемична болест на сърцето, артериална хипертония и диабет. Починала е и жена на 67 г. в Пловдив - тя е преместена от Пазарджик. Пациентката е страдала от ХОББ и исхемична болест на сърцето.

146 са починалите с COVID-19 до момента.

Излекувани са 83 души, с което общият брой става 1206. 

В момента в болница са настанени 132, от които 9 в интезивни отделения.

На Балканите

В Турция новите случаи са 786, в Румъния - 119, в Северна Македония - 76, в Сърбия - 24, в Гърция - 19, в Албания - 21, в Босна и Херцеговина - 11.

Анализите показват, че с либерализиране на ограничителния режим ще има известна повишена заболеваемост, но така или иначе здравните системи са подготвени да реагират. Необходимо е да продължи отговорното спазване на изискванията за физическа дистанция, хигиена и използване на лични предпазни средства, обобщи доц. Димо Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови