2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация

OFFNews 12 август 2019 в 13:00 1239 0

Снимка Pixabay

2300 аптеки вече са свързани към системата за верификация, чрез която се извършва проверка за наличието на фалшифицирани лекарства, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Това са около 100% от аптеките, които имат договорни отношения с НЗОК, и 65% от общия брой аптеки, които трябва да се свържат със системата.

Системата беше въведена за всички държави-членки на ЕС с решение от февруари тази година. Целта е чрез проверката на автентичността на индивидуалния идентификационен код да се гарантира, че лекарственият продукт е от законен производител и е преминал през законната верига на разпространение. У нас създаването, управлението, функционирането и поддържането на националния регистър се осъществява от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ).

В повечето европейски държави беше определен гратисен период, за да се гарантира плавното внедряване на изискванията в аптеките и да не бъде затруднен достъпът на пациентите до лекарства.

Шестмесечният гратисен период у нас изтече на 9 август т. г. В момента Министерството на здравеопазването подготвя промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон.

След приемането и влизането им в сила, Изпълнителната агенция ще налага санкции.

Целта е всички отговорни участници и институции да се включат в този процес, за да се гарантира безопасността на лекарствените продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови