24 нови случая на COVID-19, 565 са потвърдените до момента у нас (видео)

OFFNews 07 април 2020 в 08:26 3262 0

24 са новите случаи през изминалото денонощие. 16 от тях са в болница. До момента установените с коронавирус у нас са 565, съобщи на брифинг на националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Увеличението на броя заразени спрямо предишния ден е с 4,4%. Изследвани са 269 души.

В София случаите са 15. В "Пирогов" са приети 4, в "Александровска" болница - 1, от ЦСМП е установен 1, в "Токуда" са приети 3, амбулаторните случаи са 8.

Във Враца е установена 1 жена, която е амбулаторна. Във Варна в болница е настанена 1 жена, една пациентка е приета в болницата в Пещера, в Пловдив е хоспитализиран 1 мъж. В Русе е приета една жена, в Стара Загора - един мъж, в Сливен 1, в Хасково новоприетите са 2 - брат и сестра.

Мъжете са 320 - 57% от заболелите, жените са 245 - 43%.

Най-младият пациент е на 1 година, най-възрастният на 90 - жена, която е била приета в тежко състояние в Пирогов и по-късно е починала.

Починалите до момента са 22. Средната възраст е 66,5 г.

Новите излекувани са 3 от ВМА, двама мъже и една жена. До момента изписани са 42 пациенти. Мъжете са 27, жените са 15. Средната възраст на оздравелите е 46 г.

Заразеният медицински персонал е 31 души. Новият случай е от ЦСМП, където с положителни проби са вече 8 души.

Няма нови области с потвърдени положителни проби.

201 са настанени в болница, от които 26 са в интензивни отделения.

"С премиера обсъждахме актуалното състояние в България и има ли тенденция за промяна на мерките. Плод на тези обсъждания е и заповедта на министъра за фермерските пазари и всичко свързано с животновъдство, растенивъдство, достъпа да фермерските пазари. И другото е достъпът до границите. По думите му още е много рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден", категоричен е ген. Мутафчийски.

Всяко изследване с PCR тест се заплаща с 60 лв. от НЗОК, ако лабораторията има договор с нея. Лабораториите заявяват количествата за доставка на тестове. Снабдяването с тестове става със доставчици, няколко за България. В зависимост от договора, който има лабораторията, и от това каква апаратура има. Някои системи са затворени и не могат да работят други тестове, но повечето системи са отворени и нямат проблем да работят с тестове от множество производителите. Разбира се, заради недостига на тестове в световен мащаб поръчките се забавят, обясни проф. Мутафчийски

Лабораториите, които имат тестове са във ВМА - 6000 и НЦЗПБ - 5400 и при недостиг могат да бъдат предоставени на други.

Интересен случай за безотговорно поведение е 17-годишен младеж, който е трябвало да бъде под карантина, но е успял да зарази 7 свои съученика. Това потвърждава тезата, че тези "тумби" от младежи, които се движат в София са изключително рискова група, коментира шефът на щаба.

В Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестуват. При нас всяко медицинско лице, което има необходимост от тестване, се изследва. В Спешна помощ този процес върви от 3 дни. Персоналът е над 900 души, тестувани са над 100. Процесът продължава, обясни ген. Мутафчийски.

Във ВМА тестването на работещите в Инфекциозна клиника става на 15 дни и ако прояват симптоми, уточни той. Ако някъде случайно се открие болен с коронавирус, тогава се изследват контактните лица от първи ред.

Има тенденция за по-бавно увеличаване на заразените в коронавирус по света. Темпото е различно в различните държави. При нас нещата се задържат в едни и същи граници, затова е рано да се правят изводи, коментира шефът на щаба.

Ген. Мутафчийски честити днешния ден (7 април е Световен ден на здравето и здравния работник) на всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на първа линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови